Set comarques en contra de la massificació de projectes d’energies renovables.
Autor: somsegarra
Els presidents dels set consells comarcals reclamen, en un manifest conjunt presentat a Montblanc, que s’escolti el territori i que les futures implantacions es facin de manera justa, consensuada i sensible amb els territoris
Aquest dimarts, 18 de maig, els presidents dels consells comarcals de l’Alt Camp, l’Anoia, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Segarra, l’Urgell i el Priorat han escenificat el seu malestar davant la massificació de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques, en un acte que ha tingut lloc al Palau Alenyà de Montblanc. En l’acte s’ha donat lectura a un manifest que vol posar en evidència la necessitat de portar a terme una transició energètica que tingui en compte l’equilibri territorial i que freni la massificació d’aquestes instal·lacions als territoris que subscriuen el document.
El text, que posa sobre la taula la inquietud sobre la planificació massificada de macroprojectes de parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques, suposa alhora una mostra d’unitat entre tots els signants del manifest, que s’alien amb la voluntat de reclamar la preservació del territori. Tots ells han qualificat la trobada d’“històrica” ja que “mai abans tants consells comarcals s’havien unit per una causa comuna”. Al document es recullen les principals preocupacions pel que fa a la implantació desordenada d’aquestes instal·lacions i, tot i que es considera imprescindible “deixar de dependre de combustibles fòssils i impulsar un procés que suposi una transició energètica basada en un model ecològic d’implantació d’energies renovables”, remarquen que no es pot fer “a qualsevol preu” i que no es pot perdre més sòl conreable i fèrtil, al servei del 'colonialisme extractiu'.
Moratòria en la tramitació
Els set consells comarcals que subscriuen el manifest demanen una moratòria en la tramitació i projecció de més macroprojectes d’aquestes característiques, fins que es pugui garantir una planificació estratègica més realista a partir d’”una visió respectuosa, consensuada i equitativa” que, a més, escolti i tingui en compte les veus del territori.
Els presidents van detallar els projectes que planen sobre les seves comarques, quan ja són grans generadores d’energia. A data d’avui, a Catalunya hi ha 811 aerogeneradors en funcionament, repartits en 45 parcs eòlics de 12 comarques. D’aquests, 105 molins són a l’Anoia, gairebé 80 a la Conca i 18 a la Segarra. Com a exemple, a la Segarra se’n demanen 155 més, el que suposaria multiplicar gairebé per deu els actuals. 'I serien de 200 metres d’alçada, l’impacte és molt gran', ha afirmat el president del Consell, Francesc Lluch.
Les set comarques representen un total de 166 municipis, fet que suposa el 17,5% del total de Catalunya però, al global de les set comarques, actualment ja hi ha instal·lats 368 aerogeneradors i 455 més de sol·licitats. A més, s’ha sol·licitat la instal·lació de plantes fotovoltaiques en una superfície total de 3.620 hectàrees. En aquest sentit, els signants recorden que les seves comarques ja han sobrepassat la quota de solidaritat pel que fa a la producció d’energia renovable a Catalunya i, per això, el manifest es farà arribar a totes les administracions competents, al mateix temps que els presidents dels consells comarcals s’han emplaçat a demanar una trobada amb la nova conselleria de Medi Ambient un cop s’hagi format el nou Govern de la Generalitat, de qui esperen que demostri “més sensibilitat” a l’hora de parlar sobre aquesta qüestió.
Etiquetes: consells comarcals parcs eòlics centrals solars
dimarts, 21 de Gener de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Fira de la Carbassa de Calaf 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)