Allau de centrals eòliques i fotovoltaiques a la Segarra. Un impacte irreversible.
Autor: somsegarra
Sessió informativa en línia adreçada a la gent de la Segarra: 26 de novembre, de 19 a 21.30 h
Diferents entitats segarrenques han organitzat una sessió informativa, que es celebrarà per internet el proper dijous 26 de novembre, de 19 a 21.30 h, per abordar la problemàtica que planteja l’allau de centrals eòliques i solars fotovoltaiques que es projecten implantar a la Segarra i les conseqüències que se’n poden derivar per al futur de la ciutadania.
Les mesures de prevenció de la COVID-19 han obligat a substituir el que es preveia inicialment com un acte presencial per una sessió en línia a la qual podran assistir totes les persones interessades còmodament des de casa, connectats a través de l’ordinador o del telèfon mòbil. Cal fer la inscripció prèvia a través del web www.stopmolins.cat
L’objectiu de la sessió és posar en coneixement dels veïns i veïnes de la Segarra, i de totes les persones interessades, la informació disponible sobre els projectes d’implantació de centrals eòliques i solars fotovoltaiques i debatre com poden afectar el futur de la comarca. L’obertura de la sessió anirà a càrrec d’en Francesc Lluch, president del Consell Comarcal de la Segarra, i comptarà amb la intervenció de diversos experts de reconeguda trajectòria com l’Eduard Furró, enginyer i membre del Col·lectiu per un nou model energètic i social (CMES); Sergi Saladié, geògraf i professor de la Universitat Rovira i Virgili; Eva Amposta, alcaldessa de Pinell de Brai (Terra Alta); i Montserrat Oranias, arquitecta i regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt; per les entitats organitzadores hi participaran Ramon Saball, Montserrat Coberó, Astrid van Ginkel i Ramon Castelló.
Programa
En la sessió s’hi abordaran diferents qüestions, algunes de les quals són poc conegudes per bona part de la ciutadania, com les següents:
- Hi haurà massificació eòlica a la Segarra? En aquests moments ja hi ha 144 aerogeneradors de grans dimensions o “molins” projectats.
- Qui s’emporta els beneficis econòmics del model actual d’implantació de centrals eòliques i fotovoltaiques? Quins beneficis en pot treure la població local?
- Què hi poden guanyar o perdre els territoris amb gran concentració de centrals eòliques?
- Es poden impulsar sistemes alternatius basats en la participació ciutadana com succeeix en molts punts d’ Europa?
- Quina és l’experiència de la Terra Alta, la comarca que actualment compta amb més massificació de centrals eòliques?
- Com es pot protegir el patrimoni cultural i el paisatge des de la ciutadania i els ajuntaments?
- Com es pot avançar cap a una transició energètica que estigui realment al servei dels ciutadans?
Seguidament es presentarà el “Manifest en defensa del territori i el futur dels segarrencs” al que es podran adherir ciutadans i entitats que vulguin avançar cap a una transició energètica equilibrada territorialment i que estigui verdaderament orientada al servei dels ciutadans.
Entitats segarrenques a favor d’una transició energètica responsable organitzadores de la sessió (per ordre alfabètic):
Espai Llobregós, Fòrum l’Espitllera, Grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra (GDMNS), Plataforma d’Afectades per la Concentració d’Aerogeneradors (PACA), Plataforma per la Defensa del Paisatge d’Alta-riba i la Segarra, Sobirania Energètica Baixa Segarra (SEBS) i StopMolins - Para i Pensa.
Etiquetes: sessió informativa parcs eòlics segarra
dissabte, 21 de Desembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
VII Festa del Bosc
Fira Birra Sant Ramon 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)