#CollitaSegarra. La collita del cereal un signe d’identitat de la Segarra.
Autor: Jaume Moya
Un projecte de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra i Camins de Sikarra promociona turísticament la collita del cereal
Els camps de les contrades segarrenques ja fa dies que han canviat el color verd de les plantes joves pel color groc de les gramínies preparades per segar. El paisatge es transforma i la vida al camp agafa una excitació desmesurada d’homes i màquines amunt i avall.
La mecanització de les feines del camp, esdevinguda a la Segarra a partir de la segona meitat del segle XX, ha representat un impressionant canvi de fesomia en l’activitat pagesa. Gràcies a aquesta important transformació social, l’organització de la feina del camp a variat radicalment respecte a la que tenia lloc fa poques dècades. Amb els tractors va arribar una veritable revolució en el sector agrari, un procés sense aturador que va continuar amb les primeres cultivadores i amb els diferents estris destinats a dotar als pagesos d’unes condicions de treball i de producció inimaginables fins llavors.
Malgrat aquesta mecanització, la comarca de la Segarra que segons l’historiador Pierre Vilar, ja al segle XVIII destacava per la seva especialització cerealística, continua essent rica en una saviesa popular provinent dels coneixements apresos dels avantpassats i de les experiències forjades entre els fracassos i encerts del domini de la natura. Tot i que l’avenç de la tecnologia ha modificat radicalment les manifestacions atàviques del camp segarrenc, el temps de collita continua marcant el calendari de la nostra comarca, enriquint el nostre lèxic, transformant el nostre paisatge… i per damunt de tot continua essent el tret identitari més característic de la Segarra.
Dins del cicle agrícola, la intensitat de la feina va variant al llarg de l’any, i arriba al seu punt culminant durant la collita, moment en què els pagesos recullen el fruït que han preparat durant gairebé dotze mesos. En el cas dels cereals, aquesta fase correspon a la sega i a la batuda. La collita representa l’esforç, la lluita, el combat i la preservació de la identitat que us parlàvem més amunt. Per aquest motiu des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra i Camins de Sikarra volem omplir les xarxes socials (facebook, twitter, instagram, google+) d’imatges de paisatges de la Segarra amb la presència d’alguna referència a l’època de la collita amb el hashtag o etiqueta #CollitaSegarra. Us animem a que sortiu al camp i capteu aquest moment tant important per la comarca i el pengeu les vostres imatges a les xarxes de Turisme la Segarra @Turisme_Segarra i de Camins de Sikarra @CSikarra. Amb les fotografies presentades farem una exposició on line, també hem preparat activitats gratuïtes com itineraris guiats i una xerrada. A més, per a tots els participants en el recull fotogràfic, prèvia inscripció, hi haurà un berenar a l’Era com els d’abans.
Font: Camins de Sikarra + info (enllaç extern)
Etiquetes: turisme collita cereal segarra
dimarts, 21 de Gener de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Fira de la Carbassa de Calaf 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)