Èxit de la II Jornada sobre Ciències Socials i Humanes a la Segarra Històrica
Autor: efes
L’esdeveniment ha aplegat 70 inscrits, que han gaudit d’una jornada intensa amb 14 ponències presentades per 18 autors.
Aquest dissabte, 23 de novembre de 2024, ha tingut lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Guissona la Segona Jornada sobre Ciències Socials i Humanes a la Segarra Històrica, organitzada per l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs (EFES) i La Nova de Cervera, amb el suport de l’Ajuntament de Guissona, el Museu Comarcal de Cervera, el Museu de Guissona Eduard Camps, l’Institut Ramon Muntaner i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. L’esdeveniment ha aplegat 70 inscrits, que han gaudit d’una jornada intensa amb 14 ponències presentades per 18 autors.
Les comunicacions, de 15 minuts cadascuna, han aportat dinamisme i pluralitat, oferint una rica mostra de la investigació actual a la Segarra en àmbits com la història, arqueologia, memòria històrica, biografia, repertoris bibliogràfics, memòria oral, patrimoni històric, cultura popular i literatura. Entre les ponències presentades, es van destacar temes com els projectes dels museus de Guissona i Cervera (David Castellana i Mireia Pedro), la valoració de tres anys de treball de La Nova de Cervera (Miquel Pol i Pere Miret), l'estudi documental sobre l'església de Sant Francesc de Cervera (Mariona Armengol), l'anàlisi del castrum i les esglésies de Sanaüja (Lluís Castany), la biografia de Lluís Rosell i la seva resistència durant l'exili (Francesc Lluch), els avenços arqueològics al camp de batalla de Gra (Joana Albesa, Jaume Moya i Marc Munell), les fonts bibliogràfiques sobre el cost humà de la Guerra Civil (Jordi Oliva i Josep Rubió), el nou inventari del patrimoni de Granyena (Mercè Salsench), un projecte de memòria històrica a Torà (Xavier Sunyer), el germen de la Corporación Alimentaria Guissona (Marc Verdés), els inicis poètics de Jordi Pàmias (Alba Granell), la tradició dels gegants a la Segarra (Arnau Pinós) i l'estudi de Sant Pere Gros a Cervera (Arnau Gimbert).
Els participants han destacat la qualitat i diversitat dels treballs presentats, així com la participació activa de persones i associacions segarrenques, que han trobat en aquesta jornada una oportunitat per visibilitzar i difondre les seves investigacions. En paraules dels organitzadors, l’esdeveniment ha estat “una gran ocasió per mostrar la vitalitat de la recerca històrica i cultural a la comarca, i per posar en valor la tasca feta des del territori”.
EFES i La Nova celebren l’èxit de participació i qualitat de la jornada i agraeixen la col·laboració de les institucions i entitats implicades. Amb aquesta segona edició, es consolida un espai de trobada i debat al voltant de les ciències socials i humanes, que contribueix al coneixement i la preservació de la rica història i patrimoni de la Segarra.
Etiquetes: jornada ciències social i humanes segarra històrica espitllera la nova de cervera
Compartit per efes.cat
divendres, 27 de Desembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
VII Festa del Bosc
Visita teatralitzada 'On és la Iunia?' 2024
Fira Birra Sant Ramon 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)