Memorial Stolpersteine a la Baixa Segarra
Autor: espitllera
Actes celebrats els 31 de maig i l'1 de juny
Encara no fa un any i mig d'un plujós dia de gener, es posava en marxa l'itinerari per la Segarra del Memorial Stolpersteine, organitzat pel Fòrum l'Espitllera. Des de Torà fins a Talavera es van col·locar 11 llambordes Stolpersteine davant les cases dels deportats als camps nazis, a 9 viles de la Segarra, que anomenem administrativa. Va ser una jornada memorable en què malgrat el mal temps, l'artista Gunter Demnig va anar instal·lant incansablement totes les llambordes.
La voluntat, des de l'Espitllera, era que aquesta acció no quedés reduïda a l'espai de la Segarra administrativa i tingués continuació a la major part de l'àmbit de la Segarra històrica. Així doncs i com a actuació prèvia, el divendres dia 31 de maig vam poder assistir a la conferència, amb presentació de Pilar Calçada, de Dory Sontheimer a la sala gran del Castell de Santa Coloma de Queralt, que es va omplir del tot. L'autora de 'Les set caixes' i de “La vuitena caixa” va fer un recorregut pels dramàtics episodis viscuts per la seva família durant el nazisme. Xerrada molt interessant i commovedora.
L'endemà, i com a contrast amb l’any anterior, un lluminós primer de juny ens donava la benvinguda a Vallfogona de Riucorb on iniciàvem l'itinerari Memorial Stolpersteine a la Baixa Segarra. Un grup nodrit de familiars i assistents van seguir amb emoció la instal·lació de la llamborda davant de la casa del deportat a Mauthausen Josep Bonell Berenguer, qui fou finalment alliberat. De Vallfogona la comitiva es traslladà a Pontils on es va honorar la memòria del deportat Josep Sendra Ferré, assassinat al camp de Mauthausen. La llamborda es va col·locar davant de l'Ajuntament.
Al migdia es va fer un acte institucional al Castell de Santa Coloma amb els parlaments de la Regidora de Cultura de l'Ajuntament de la vila, Angelina Nogués, del Director de Memorial Democràtic, Jordi Font, i de la Presidenta del Fòrum l'Espitllera Maria Garganté. L'acte va ser un acte molt concorregut, amb intervencions de caràcter personal, i amb paraules d'agraïment d'un dels fills del deportat Joan Gassó Nuet, vingut expressament de França, juntament amb prop de trenta familiars. Es va omplir la sala gran del Castell amb una cinquantena de familiars dels homenatjats i assistents de tot arreu.
Acabat l'acte central, la comitiva es va dirigir cap al nucli antic; allí hi ha les tres cases on havien viscut els deportats: Magí Clarassó Ferrer, Marià Tomàs Bartolí i Joan Gassó Nuet.
En les tres cases hi havia familiars que van viure amb emoció la col·locació de les llambordes. En totes tres cases es van fer intervencions musicals. També un parlament de la directora General de Memòria Democràtica, Gemma Domènech.
D'aquesta manera el Fòrum l'Espitllera va donant continuïtat al projecte que pretén dignificar i honorar la memòria dels qui van patir els horrors del nazisme a tota la Segarra històrica i que ara fa poc menys d'un any i mig, va començar a Torà, un dia plujós de gener.
Etiquetes: stolpersteine deportats nazisme baixa segarra
dimarts, 21 de Gener de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Fira de la Carbassa de Calaf 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)