Sessió no vàlida. Recol·loquen l'Stolpersteine destruïda a Sanaüja el mateix dia del tancament del camp nazi de Neuengamme ara fa 73 anys | som Segarra
Societat dimarts, 1 de Maig de 2018

Recol·loquen l'Stolpersteine destruïda a Sanaüja el mateix dia del tancament del camp nazi de Neuengamme ara fa 73 anys


Autor: Fòrum l'Espitllera

Neuengamme, on va ser deportat el veí de la vila que s'homenatja, Salvador Grau Bibià

Stolpersteine que es tornarà a instal·lar a Sanaüja en memòria de Salvador Grau Bibià, veí de Sanaüja deportat a Neuengamme
Stolpersteine que es tornarà a instal·lar a Sanaüja en memòria de Salvador Grau Bibià, veí de Sanaüja deportat a Neuengamme Foto: espitllera

El Fòrum l'Espitllera i el Memorial Democràtic instal·laran a Sanaüja, el proper divendres 4 de maig, a les 10 del matí, la llamborda Stolpersteine destruïda el passat mes de març i que recorda el veí d’aquesta vila, Salvador Grau Bibià.

El responsable del projecte, Jordi Oliva, ha explicat que s'ha decidit fer coincidir la data de recol·locació amb la data d'alliberament del camp de concentració nazi de Neuengamme, proper a Hamburg, on va ser deportada la víctima. En aquest camp, durant els 7 anys que va estar actiu, es va llevar la vida a 56.000 persones i 50.000 més en van poder sortir.

La destrucció de l'Stolpersteine de Sanaüja va tenir lloc el passat 22 de març. Cinc dies després, la presidenta del Forum l'Espitllera, Maria Garganté, va fer donació de la llamborda malmesa al Museu Comarcal de Cervera, on s'exposa des de llavors.

La llamborda va ser instal·lada el 26 de gener juntament amb altres 10 en diferents poblacions de la Segarra en memòria dels 11 deportats de la comarca.

Segons Jordi Oliva, el Memorial Democràtic va encarregar al berlinès, Gunter Demnig, autor del projecte, una nova llamborda per tal de reposar la destruïda.

Les Stolpersteine són unes llambordes en forma de cub amb una placa de llautó daurat que cobreix la part superior, que resta visible i on s'hi fa constar el nom i origen de la persona, així com els anys del naixement, de l’exili i deportació, i de la mort o alliberament, així com els noms dels camps nazis on van ser deportats, assassinats o alliberats. Gunter Demnig en porta instal·lades més de 65.000 a 23 països diferents, sobretot d'Europa.

La Segarra ha estat la primera comarca de Lleida on s'han posat Stolpersteine, configurant un itinerari dedicat a la memòria dels segarrencs deportats als camps nazis, i la primera de tot Catalunya on s'ha dut a terme el projecte a nivell de tot un territori comarcal. Ben properament, el projecte es portarà a terme a la Baixa Segarra.



Font: Fòrum l'Espitllera   + info (enllaç extern)

Etiquetes: stolpersteine deportats nazis segarra

Ho vols compartir?