Una dotzena d’entitats exposen a Verdú el dinamisme i la cohesió de la Segarra Històrica
Autor: Jaume Moya
La jornada va servir de nou punt de trobada per enfortir els lligams culturals i socials entre els col·lectius que desenvolupen les seves accions als territoris històricament vinculats a la Segara
Al llarg del dissabte 14 va tenir lloc al sala abad Copons del castell de Verdú el segon simposi d’entitats de la Segarra Històrica. A l’activitat, convocada per la Xarxa Sikarra, hi van assistir l’alcalde de la ciutat, Josep Riera, i el President del Consell Comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles, i va comptar amb el suport del Paer en cap de Cervera i dels representants d’una dotzena d’associacions i fundacions que desenvolupen les seves activitats al llarg dels territoris vinculats històricament a la Segarra.
Com a amfitriona, la Fundació Tekhnikós de Verdú va exercir la coordinació de la jornada i la moderació de les ponències va anar a càrrec d’Albert Turull, president del Fòrum l’Espitllera. Les diferents comunicacions van versar sobre la rellevància i el moviment social #salvemSikarra que van portar al salvament del jaciment de Sikarra, als Prats de Rei (a càrrec de David Garcia, de l’Espitllera, i Jaume Moya, de la Fundació Cases i Llebot), el projecte de l’atles del patrimoni funerari català, amb la presentació del recull relatiu a la Segarra (a càrrec d’Esther Celma, d’Imatges de Pedra i de Silenci), dels curos de restauració i reconstrucció de marges de pedra seca (a càrrec de Jordi Giribet, dels Amics de l’Arquitectura Popular, i Jaume Pedrós, del Grup de Recerca Aladrell), de l’obra del pintor i fotògraf Miró Rosinach (a càrrec de Miquel Torres, del Grup de Recerca de les Terres de Ponent), del desenvolupament del Camí de la Segarra Històrica, dins la iniciativa que enxarxarà els Països Catalans (a càrrec de Daniel Espejo de Sikarra Nostra i Pilar Calçada d’el Pas), sobre la devoció a Sant Magí a la Segarra (per part de Josep M. Carreras, de l’Associació Cultural Baixa Segarra), de la presentació dels tres volums editats sobre la història de Cervera en còmic (a càrrec de M.Teresa Salat i Ton Granell, del Centre Municipal de Cultura de Cervera) i sobre els treballs de recuperació de les músiques del romànic a la vall del Corb (a càrrec del musicòleg Josep M. Salisi).
L’acte va servir de punt de trobada entre persones i col•lectius dels territoris històricament vinculats a la Segarra. Amb això, es va definir l’acte que versarà sobre els fets de la Guerra de Successió als Prats de Rei, que tindrà lloc el proper 6 de juliol, amb el suport de l’ACR Sigarra. També va estar ben viu el debat sobre la integritat territorial de la Segarra, amb el reforçament de la identitat de l’Alta Segarra i la Baixa Segarra i la conveniència d’enfortir llaços dins la societat civil per a fer front als reptes socials, culturals, econòmics i nacionals de futur.
La jornada es va cloure amb una visita a la Fundació Tekhnikós, on el seu president, Manuel de Sanz, va presentar el planetari que properament inaugurarà a la seu social, i amb una visita guiada al castell i l’església de Santa Maria, a càrrec de Miquel Torres.
Font: Xarxa Sikarra + info (enllaç extern)
Etiquetes: Xarxa Sikarra Verdú Segarra Històrica Tekhnikós Fòrum l'Espitllera simposi entitats
dimecres, 15 de Gener de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
Visita teatralitzada 'On és la Iunia?' 2024
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)