Societat dimarts, 4 de Febrer de 2014

Una reforma de la Llei d'urbanisme fa impossible l'aplicació del fracking a Catalunya


Autor: Jaume Moya

Una disposició introduïda a la Llei d’acompanyament dels pressupostos prohibeix utilitzar la fracturació hidràlica quan pugui tenir efectes negatius sobre les caracterítiques geològiques, ambientals, paisatgítiques o socioeconòmiques

mobilització dels membres de la PAF davant del Parlament de Catalunya (abril de 2013)
mobilització dels membres de la PAF davant del Parlament de Catalunya (abril de 2013) Foto: arxiu

El Parlament de Catalunya ha desenvolupat el seu marge competencial en matèria urbanística per a aprovar una reforma legislativa que impossibilita que la tècnica de la fractura hidràulica s’apliqui al seu territori. Amb la llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per l’exercici 2014 (art. 162), s’ha inclòs una reforma de la Llei catalana d’urbanisme 1/2010 (art. 49.1) per la qual en sòl no urbanitzable no es podrà utilitzar en cap cas la tecnologia de la fractura hidràulica quan es tracti d’aprofitament d’hidrocarburs “quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona, o amb relació a altres àmbits competencials de la Generalitat”. Així doncs, encara que una empresa promotora hagi assolit tots els permisos pertinents de les Administracions estatals, no hi ha cap supòsit que possibiliti rebre la llicència municipal que li permeti emprar el fracking.

La Plataforma Aturem el Fracking ha fet públic un manifest pel qual celebra que la mobilització ciutadana, la presa de consciència col·lectiva i la lluita contra l’amenaça de l’aplicació del fracking en el territori català, al llarg de més d’un any de lluita, hagi assolit un nou èxit. No obstant, lamenta que ni els riscos constatables sobre la salut pública, els recursos naturals, el paisatge, el medi ambient, el desenvolupament econòmic i tants d’altres hagin estat suficients per aconseguir que la tècnica hagi estat expressament declarada il·legal. Tot i aixó, es mostra satisfeta i agraeix al Govern català i a totes les forces polítiques que els han donat suport que ho hagin fet possible. A més, comminem a tots els partits a mantenir-se ferms front les pressions polítiques i econòmiques que seguiran rebent per fer marxa enrere i reivindiquen la inclusió d'aquest posicionament als seus programes polítics de cara a les eleccions al Parlament europeu.

A banda d'això, denuncien l'avenç del fracking en d'altres punts de l'Estat espanyol, Europa i el Món, empès pels poderosos interessos de la indústria gassista i recorden que entre les seves màximes hi ha l'afirmació de Fracking NO, ni aquí ni enlloc. Per tot això, encoratgen les iniciatives per una nova cultura energètica i democràtica, com el Multireferèndum 2014, la Xarxa per la Sobirania Energètica, la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua i tantes altres, a seguir endavant en els seus esforços.


Comunicat-PAF-(3-2-14).pdf

imatge d'una reunió de treball de la PAF a Riudaura (agost de 2013) - Riudaura
imatge d'una reunió de treball de la PAF a Riudaura (agost de 2013)
Foto: PAF
roda de premsa de la PAF al Parlament de Catalunya (maig de 2013) - Barcelona
roda de premsa de la PAF al Parlament de Catalunya (maig de 2013)
Foto: arxiu
mobilització del poble de Riudaura -
mobilització del poble de Riudaura
Foto: Riudaura


Font: Plataforma Aturem el Fracking   + info (enllaç extern)

Etiquetes: fracking Catalunya fractura hidràulica prohibició urbanisme PAF Plataforma Aturem el Fracking

Ho vols compartir?