L'Observatori de Pujalt possibilitarà també l'astronomia
Autor: somsegarra
L'espai disposa ja d'una nova cúpula de cinc metres per al telescopi. El projecte té un pressupost de 300.000 euros
En els darrers dies del mes de juliol s'ha acabat d'instal·lar la cúpula de 5m de diàmetre del que serà l'Observatori astronòmic de Pujalt i que complementarà les actuals instal·lacions de l'Observatori de Pujalt. En uns mesos s'espera tenir enllestit el muntatge de la resta dels equips necessaris per tal de començar l'activitat astronòmica.
El telescopi, de 50 centímetres de diàmetre, estarà motoritzat i es podrà controlar per ordinador, s'utilitzarà bàsicament per a observacions de segon nivell i d'investigació. Albert Borràs, director de l'observatori, considera que 'suposarà un salt qualitatiu important per a l'observatori, ja que es multipliquen les seves possiblitats i el seu potencial'. Apunta també que, ' es pugui llogar a agrupacions astronòmiques, universitats i investigadors', per tal de rendibilitzar-ne la inversió. També es preveu instal·lar un altre telescopi que permeti observar el Sol i fenòmens com tempestes solars o aurores boreals. L'instrument serà un dels més potents que hi haurà a Catalunya d'ús públic
El projecte global del parc astronòmic té un pressupost al voltant dels 300.000 euros i disposa d'un ajut de la Unió Europea anomenat LEADER, un dels eixos del Fons Europeu Agrícola per al Desenvolupament Rural, que en subvencionarà el 80%. El cobrament de l'ajut, però, no es rep fins que el projecte estigui finalitzat, de manera que l'Ajuntament de Pujalt és qui ha d'avançar els diners, en un moment complicat per a les arques municipals i per a l'accés al crèdit. És per això que el projecte, iniciat el 2010, ha anat patint pròrrogues i és difícil determinar quan es podrà inaugurar definitivament.
L'observatori està ubicat al petit municipi de Pujalt, a 750 metres sobre el nivell del mar. Hi ha poca contaminació atmosfèrica i lumínica, aspectes bàsics per a unes condicions òptimes per a l'observació astronòmica.
Etiquetes: astronomia telescopi pujalt
dijous, 21 de Novembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa Major de Maldà 2024
Festa Major de Guissona 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)