Descobertes noves estructures de la fortalesa del castell Sant Miquel d’Alta-riba
Autor: AACSMA
Arran de la segona intervenció arqueològica que promou l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba
La primera intervenció arqueològica durant l’agost de 2013, va posar en relleu el sistema constructiu, els límits de les edificacions de la zona oest, i es va descobrir la cantera del castell. Amb la finalitat de cercar més informació el dijous 17 d’abril va finalitzar la segona intervenció arqueològica a la part sud-est del castell Sant Miquel d’Alta-riba, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), amb l’objectiu de comprovar l’estat i la potència de les restes del sector sud-est i de la torre del castell.
El resultat de la segona intervenció arqueològica, dirigida per l’arqueòleg Joan Ramon Renyer, i finançada exclusivament amb fons privats de l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA), procedents de mecenes particulars implicats en la història i el patrimoni arquitectònic de Catalunya, va ser espectacular. La intervenció va deixar al descobert les estructures de la casa forta habitada fins la guerra civil espanyola (1939), i posteriorment cremada; així com també van ser descobertes, estructures primigènies, assentades sobre roca mare, dit també fiter, amb les possibles escales d’accés a l’antic castell medieval, a l’espera de la redacció de la memòria arqueològica.
Durant la intervenció arqueològica van haver-hi moments molt emotius, com per exemple quan al remoure i extreure la runa es va començar a sentir un intens olor a cremat, que ens va fer retrocedir a l’època en que la casa forta estava habitada i va ser incendiada. L’olor a cremat era l’avantsala de les traces de cendres aparegudes després de 75 anys de la destrucció del castell. Un altre moment interessant va ser quan en la cambra rectangular de l’inferior de la torrassa vàrem trobar grans de blat o ordi mig cremats, fet què ens evidenciava que en aquell espai que s’havia utilitzat com a forat del càstig, per retenir els presoners, segons els capbreus d’Alta-riba del segle XV, s’havia reconvertit en sitja d’emmagatzematge al segle XX. Tanmateix va ser molt emotiu resseguir el fiter i anar alliberant de la terra i les runes, les diferents estructures originàries encara conservades. Entre les descobertes cal mencionar les interessants escales d’accés a la fortalesa medieval i les graus d’accés al nivell superior. Cal destacar també, diferents elements estructurals i parets mestres que sostenien el primer pis de l’edificació; així com varis espais preparats per emmagatzemar diferents productes agrícoles.
La troballa més interessant ha estat una estructura en la zona sud en forma de terrassa respecte l’edificació més moderna on es veuen les traces d’una escala d’accés d’una estructura encara més antiga i que fa canviar la idea del castell Sant Miquel d’Alta-riba que teníem fins ara i que cal estudiar a fons.
Tot plegat, sense la runa pel mig, el castell d’Alta-riba ha esdevingut un altre castell que cal reinterpretar a partir de les traces trobades, i reforcen el projecte de recuperació inicial projectat per l’Associació d’Amics. Les memòries arqueològiques, arquitectòniques i documentals de les noves troballes ajudaran a redefinir el projecte amb molt més detall. Amb la gran quantitat de material original recuperat, tal com diu l’art. 35 de la llei 9/1993 del patrimoni cultural català, sobre els criteris d’intervenció, el Departament de Cultura hauria de permetre la recuperació total o parcial de les estructures del bé, donada la gran quantitat de pedra original recuperada.
V Festum Castrum, el 15 de juny
El dia 15 de juny tindrà lloc l’acte de col•locació de la “primera & darrera pedra” del Castell Sant Miquel d’Alta-riba, dins de la “V Festum Castrum” on tothom està convidat a participar. Aquell dia es col•locarà la primera pedra, es retrà homenatge al gran escultor Josep M. Subirachs, i es presentaran al públic les magnífiques troballes arqueològiques. AACSMA, amb una trajectòria de 5 anys de treballs constants per recuperar la fortalesa d’Alta-riba, espera que aquestes interessants troballes desencallin definitivament el projecte de recuperació del Castell Sant Miquel d’Alta-riba que es troba bloquejat als Serveis Territorials del Departament de Cultura de Lleida.
Comunicat-de-prensa-AACSMA---INTR-ARQ-28-04-14.doc
Font: Associació Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba + info (enllaç extern)
Etiquetes: patrimoni arquitectònic castell alta-riba
dimarts, 21 de Gener de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Fira de la Carbassa de Calaf 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)