L'excavació a Puig Castellar posa al descobert les restes del 'castrum' romà
Autor: somsegarra
Durant el mes de juliol s’han portat a terme els treballs d’excavació arqueològica en el Jaciment de Puig Castellar, municipi de Biosca
Les excavacions realitzades al Jaciment de Puig Castellar de Biosca han posat al descobert les restes del que havia estat un castrum o fortalesa militar romana dels primers temps de la conquesta romana a les Terres de Ponent. Un lloc estratègic i de control territorial que visualment domina tota la vall del llobregós des de Calaf fins a Ponts. S’han recuperat milers de fragments ceràmics que permeten avançar una cronologia entre el 150 al 100 aC., abandonant-se posteriorment; el moment final de l’establiment coincideix amb la fundació de la ciutat romana de Iesso (Guissona) situada a poc més de 6 quilòmetres.
La campanya d’enguany, la primera que es fa en el jaciment, ha documentat un sòlid edifici construït amb grans blocs de pedra que configura diverses dependències encara per estudiar. Destaca per la seva excepcionalitat el fet que bona part de les habitacions estaven pavimentades amb opus signinum de diferents colors i algunes parets havien estat revestides amb estucs de colors. Aquest fet , per l’època en que surt, indica que és un establiment militar d’una certa importància i constitueix un dels exemples residencials romans més antics trobats fins ara a la Península ibèrica. Tot el conjunt es troba delimitat una imponent muralla de més d’un metre d’amplada que ressegueix i fortifica el turó on s’ubica el jaciment.
Els treballs d’excavació arqueològica en el Jaciment de Puig Castellar, situat al municipi de Biosca, s’han portat a terme durant el mes de juliol. Aquests treballs son dirigits per la Universitat Autònoma de Barcelona amb col·laboració del Patronat d’Arqueologia de Guissona i el Institut Català d’Arqueologia Clàssica; igualment s’ha comptat amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya. A la vista dels resultats és previsible la continuació dels treballs arqueològics en els propers anys.
Font: Museu de Guissona + info (enllaç extern)
Etiquetes: excavacions arqueologia romana
dimarts, 21 de Gener de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Fira de la Carbassa de Calaf 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)