Pojecten una macrogranja de porcs als Plans de Sió
Autor: somsegarra
El complex, situat a l'Aranyó, ocuparia 22.000 metres quadrats amb cabuda per a 9.600 porcs d'engreix
A començament de gener, s'ha presentat a l'Ajuntament dels Plans de Sió un projecte de macrogranja destinada a l'engreix de porcs que s'ubicaria en terres de l'Aranyó en una zona propera també a El Canós i Muller. L'alcalde de Plans de Sió, Xavier Pintó, confirma que el consistori està disposat a aprovar el projecte si compleix la legalitat.
El projecte contempla una inversió de 600.000 € i construir quatre grans naus de més de 2.000 metres quadrats cadascuna en una zona agrícola i destinada a 9.600 porcs d'engreix. També preveu la construcció d'una gran bassa de purins de 2.700 m quadrats amb capacitat per emmagatzemar més de 15.400 metres cúbics. El complex en total ocuparia en total 22.000 metres quadrats i seria el més gran construït a la Segarra fina ara. El projecte l'impulsa un veí, propietari d'una immobiliària, que té una altra explotació ramadera a prop de l'Aranyó.
La zona escollida és molt propera a un espai protegit de Xarxa Natura 2000. L'estudi ambiental que acompanya el projecte admet que hi haurà altres problemes per als veïns, com ara males olors, activitats sorolloses durant la nit o els caps de setmana i la circulació habitual de camions. Els promotors només tenen intenció de complir el mínim de les exigències mediambientals que es requereixen, segons es desprèn dels documents remesos a la Generalitat per obtenir el permís per criar porcs de manera intensiva. Tampoc no es comprometen a fer servir un tipus de pinso amb un additiu que redueix el nitrogen dels excrements ni a guardar-los en un cobert per reduir emissions.
Oposició veïnal
Els habitants del Canós, només 25 persones, rebutgen que la construeixin a un km del poble i temen pudors, contaminació d'aqüífers i que accentuï la despoblació de la zona. 'Qui voldrà venir aquí si ens posen una macrogranja en aquest paradís?', es pregunta Gemma Castro, presidenta de l'associació de veïns, que destaca que a la seva pedania el cens s'ha mantingut estable i fins i tot ha crescut lleugerament 'Si aquí hi ha una mica de vida és precisament perquè el poble i el seu voltant no s'han alterat'. També recalca que el 2013 ja van intentar fer un projecte similar i 'vam aconseguir paralitzar-lo i ara ens tornarem a mobilitzar'.
Recentment, s'ha creat un grup a Facebook per oposar-se al projecte. També s'ha creat una petició a la plataforma Change.org per oposar-se al projecte i que ja compta amb prop d'un miler de signatures.
Arribant al llindar d'ocupació d'animals
Costa d'entendre que el projecte contempli una capacitat tan elevada d'animals, 9.600 porcs, quan l'usual a la zona oscil·la entre els 3.000 i 5.000 porcs per instal·lació, exceptuant una de 7.000 porcs a Concabella.
El Govern prepara un nou decret, que hauria d’estar publicat abans de final d’any, per regular les explotacions ramaderes a Catalunya i que establirà nous límits a la quantitat d’animals que pot tenir cada granja.
Actualment a la Segarra hi ha 286 granges porcs amb 433.249 animals. A nivell català, un 17% de les explotacions porcines tenen capacitat per a més de 2.500 animals i només un 12% de les explotacions són inferiors als 200 caps.
El model intensiu, amb animals criats en naus i alimentats a base de pinsos, és en el seu extrem més massiu el que dona nom a les macrogranges, malgrat que no hi ha una delimitació clara d’on comença tal definició.
Etiquetes: projecte macrogranga porcs plans de sió
dijous, 21 de Novembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa Major de Maldà 2024
Festa Major de Guissona 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)