Estaràs es posiciona a favor del paisatge i el territori i en contra de la pedrera
Autor: Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba - AACSMA
La pedrera de Malacara ho té cada cop més difícil per començar l'activitat extractiva
El 28 de novembre de 2017 l’Ajuntament d’Estaràs (La Segarra) va sotmetre la sol·licitud que va presentar l’empresa XAVIKER S.L. i l’expedient de pedrera de Malacara, a tant sols 200 metres del nucli d’Alta-riba, a exposició pública. Es van presentar 11 al·legacions i aquests dies l’Ajuntament d’Estaràs, ha notificat a les diferents entitats, partits polítics i particulars les respostes a les al·legacions presentades en el seu dia.
La decisió de la darrera sessió del ple de l’anterior equip de govern de l’Ajuntament d’Estaràs, va ser valenta, decidida, amb molt de criteri i en una clara opció i posicionament en la defensa del paisatge i el territori. L’acord del ple municipal, del passat 23 de maig, dóna resposta a les inquietuds que planteja aquesta gran pedrera i dóna la raó, en molts dels punts plantejats, als veïns, entitats i partits polítics que defensen el paisatge i el territori.
L’Ajuntament no autoritza l’aprofitament de pedra, que planteja XAVIKER S.L., atès que l’empresa només té autorització sobre parcel·les que abasten 25.81 ha, i no sobre les 52.18ha que vol explotar. Altrament Estaràs, no autoritzarà l’aprofitament de pedra atès que la proximitat als nucli de població com el d’Alta-riba, els habitatges dispersos propers a l’explotació, els espais protegits i inventariats; poden veure’s greument afectats.
El consistori creu que l’afectació de l’explotació d’àrids pot ser greu i incidir en la salut per l’augment de partícules en suspensió, generant greus problemes de respiració, sorolls resultants, i pot generar un augment del risc d’accidents; atès que la carretera és de tant sols 3 metres d’amplada, i pot generar dificultats de mobilitat.
Els responsables municipals també ressalten que l’activitat pot generar un greu impacte en l’urbanisme amb devaluació econòmica dels habitatges; i sobre tot un gran perill sobre els aqüífers i el subministrament d’aigua al poble d’Alta-riba i contrada. L’explotació extractiva pot generar una greu agressió sobre el paisatge afectant l’entorn, la intervisibilitat del paisatge i els castells i de retruc el turisme, en especial els seus allotjaments rurals.
L’equip de govern municipal, juntament amb els informes sectorials i tècnics ambientalistes, defensen el territori, els veïns, el paisatge, la fauna, la flora i el patrimoni cultural i l’activitat turística; deixant poques opcions de que prosperi la pedrera Malacara.
El municipi recorda, en l’escrit de resposta, que existeix un litigi obert entre l’empresa i la Generalitat; i per tant no pot autoritzar l’aprofitament de pedra. Aquest litigi obert (contenciós administratiu 342/2017), el va presentar l’empresa Xaviker S.L; contra la resolució del director General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial al declarar caducada l’autorització que tenia l’empresa XAVIKER S.L. sobre l’explotació de pedra a Malacara. L’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba està representada i participa en aquest contenciós; i ha demanat incorporar a través dels seus equips jurídics, la resposta d’aquestes al·legacions a fi que la resolució sigui positiva, i es doni per caducada definitivament la llicència d’explotació a l’empresa XAVIKER S.L., i es doni per exhaurida aquesta llicència d’explotació i el paisatge i els veïns restin alliberats d’aquesta amenaça.
La Plataforma Defensem el Paisatge d’Alta-riba i la Segarra (PDPAS), l’Associació d’Amics del castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA), veïns i d’altres entitats implicades, seguiran defensant el paisatge i el territori i feliciten a l’Ajuntament d’Estaràs pel seu valent posicionament.
ESTARAS-DEFENSA-EL-TERRITORI-10-07-2019.pdf
Font: Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba - AACSMA + info (enllaç extern)
Etiquetes: pedrera xaviker malacara estaràs
diumenge, 24 de Novembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa Major de Guissona 2024
La Segarra, terra de safrà
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)