Rebel·lió i indignació a Alta-riba
Autor: AACSMA
Els amics del Castell d’Alta-riba alerten del perill de dos pedreres més al municipi d’Estaràs.
El passat dia 19/04/2016 vàrem alertar de la publicació al DOGC sobre la resolució TES/851/2016, de 22 de gener, per la qual s'atorgava, en execució de sentència, autorització ambiental a la empresa XAVIKER S.L., d’Almacelles, per a l'activitat extractiva a “Malacara” en el terme municipal d'Estaràs, amb una superfície de 26Ha, situada una distància de tan sols de 240 metres del nucli d’Alta-riba i a una distància de tan sols de 10 metres del pou d’aigua que subministra aigua al poble d’Alta-riba i que posa en perill el conjunt del Bassal i la Font d’Alta-riba a més a més de la fauna i flora de la contrada. (Exp. LA20080047).
Quan encara no havíem digerit la notícia coneixem a través del DOGC del dia 25/04/2016 que se li ha autoritzat a l'empresa MÁRMOLES Y GRANITOS SEGOVIA S.L., de Puigcerdà, que fins ara explota una pedrera de 3.88 Hectàrees i a 765 metres d'Alta-riba, que podrà ampliar la pedrera amb les parcel·les 66, 67, 68, 71, 104, 113 i 133, polígon 4, al terme municipal d'Estaràs (exp. LA20110088) (6,51 Hectàrees més) i que la pedrera arribarà a tan sols 275 del nucli d'Alta-riba, i amb un gran impacte paisatgístic.
I si amb això no n’havia prou el dia 28/04/2016 es va publicar al DOGC una nova autorització a l’empresa GRAVES ALOU S.L. d’una pedrera al municipi de les Oluges, terme de Santa Fe, on preocupa que una de les finques estigui a 325 metres del nucli urbà d’Estaràs.
Cal recordar també que, a 850 metres del nucli d’Alta-riba, l’empresa ARHOGRA S.L. disposa d’una pedrera i de l’autorització per realitzar l’extracció d’àrids, encara que actualment la planta està abandonada o inactiva.
Què està passant en el Departament de Territori i Sostenibilitat i en la Direcció General de Qualitat ambiental?
El terme d’Alta-riba i el municipi d’Estaràs no pot assumir tanta concentració de pedreres, i tan a prop dels nuclis habitats. Aquesta concentració genera un impacte massa negatiu que porta al col·lapse del territori, i incideix negativament en la salut dels seus habitants, el turisme, el paisatge i el patrimoni.
L’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba ha expressat i interpel·lat als diferents organismes i entitats de Lleida, a través de cartes, amb el corresponent registre d’entrada, la preocupació per aquesta situació. Les cartes s’han dirigit a: Consell Comarcal de la Segarra, Departament de Territori i Sostenibilitat dels serveis territorials de Lleida, a l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Lleida, a l’Agència Catalana d’Aigua de Lleida, al Delegat de Govern de Lleida, al president de la Diputació de Lleida, al director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, i a la Secció de comerç i Turisme de Lleida.
El següent pas és fer sentir la nostra veu a les conselleries, secretaries i direccions generals dels departaments implicats a Barcelona i al Síndic de Greuges. No podem estar callats i quiets davant aquesta pressió extractiva i la destrossa del paisatge, la fauna, la flora i els béns protegits.
La indignació ens porta a treballar per una plataforma en defensa del paisatge de la Segarra, i per això els amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba han posat en marxa una web: www.noalapedrera.org per donar veu, informar, aglutinar i sumar esforços per lluitar contra l’especulació de l’activitat extractiva d’àrids i a favor del medi ambient i la conservació de l’espectacular paisatge de la Segarra i dels seus castells.
Ens agrada saber que no estem sols. La comissió de paisatge de l’Espitllera i el Grup de Treball del medi natural de la Segarra estan vetllant pel nostre paisatge, població i territori. L’ajuntament d’Estaràs i alguns partits polítics comencen a involucrar-se amb el territori i la seva preservació. Gràcies a tots ells pel seu compromís amb el territori.
SEGON-COMUNICAT---PEDRERES-A-ALTA-RIBA---5-06-2016.pdf
Font: AACSMA + info (enllaç extern)
Etiquetes: extracció d'àrids ecosistema alta-riba santa fe
diumenge, 24 de Novembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa Major de Guissona 2024
La Segarra, terra de safrà
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)