El TSJC declara nul el mapa eòlic de la Generalitat del 2010
Autor: somsegarra
El mapa ja estava suspès cautelarment, ara les entitats ecologistes confien que els arguments serveixin de base per suspendre el nou pla del 2012.
El TSJC ha enterrat definitivament el mapa eòlic aprovat pel tripartit l'any 2010. L'alt tribunal ha anul·lat l'acord de Govern que tirava endavant el pla, bàsicament per dos motius. El primer perquè no es va fer l'avaluació ambiental corresponent. I el segon perquè no es va respectar la normativa europea sobre participació ciutadana.
L'associació Respectem l'Albera (ARA) i la Institució alt empordanesa per a la Defensa i l'Estudi de la Natura (IAEDEN) van presentar un recurs en contra del mapa eòlic de la Generalitat del 2010, que determinava les zones de desenvolupament prioritari (ZDP ) de l'energia eòlica a Catalunya. Al·legaven que no s'havia fet una avaluació ambiental global, com mana Europa, i també que no s'havia respectat el dret de participació del territori. El febrer del 2011, les entitats van demanar al tribunal que, mentre avaluava, suspengués cautelarment la tramitació de tot projecte eòlic en aquestes zones, cosa que va fer. Ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya falla a favor d'aquestes entitats i anul·la el planejament
Tot i que a finals de l'any passat el govern de CiU ja va aprovar un nou mapa eòlic, aquest segon pla també es troba als tribunals perquè els ecologistes també l'han recorregut. Precisament, les entitats confien que la resolució del TSJC serveixi de base per suspendre el pla del 2012, ja que asseguren que aquest és "gairebé calcat" a l'anterior.
La portaveu de la IAEDEN, Bàrbara Schmitt, diu que estan molt satisfets perquè "encara que nosaltres actuem des del convenciment, és important que la justícia ens avali" i espera que aquesta sentència els ajudi en el segon contenciós.
La Generalitat té 15 dies per recórrer aquesta sentència del TSJC davant del Tribunal Suprem.
Un projecte que volia assolir els 3.500 MW
El mapa eòlic del 2010 afectava a 37 municipis i 10 comarques, amb 769 megawatts de potència inicial i amb l'objectiu d'assolir els 3.500 megawatts el 2015. Establia diferents ZPD, la ZDP I (180 MW a l’Alt Empordà), la ZDP II (186 MW a la Segarra i la Conca de Barberà), la ZDP III (33 MW a l'Alt Penedès i l'Alt Camp), la ZDP V (120 MW a la Ribera d'Ebre i el Baix Camp), la ZDP VI (60 MW al Segrià i la Ribera d'Ebre), la ZDP VIII (90 MW a la Terra Alta) i la ZDP VIII (100 MW a l'Anoia i la Segarra).
Estaràs, Ivorra, Sant Ramon, Montoliu de Segarra, Ribera d'Ondara i Talavera, a la Segarra, Castellfollit, Pujalt i Calonge a l'Anoia, Conesa, les Piles, Llorac, Rocafort de Queralt, Santa Coloma de Queralt i Savallà del Comtat a la Conca de Barberà èren alguns dels municipis contemplats.
L'aliança entre Gas Natural Fenosa i Alstom Wind (antiga Ecotècnia) va ser la principal adjudicatària del concurs de les ZDP.
Mostra Mapa eòlic de Catalunya 2010 en un mapa més gran
Etiquetes: mapa eòlic tsjc
diumenge, 22 de Desembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
La Segarra, terra de safrà
VII Festa del Bosc
Fira Birra Sant Ramon 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)