Medi ambient dimarts, 5 de Novembre de 2013

La Segarra demana aigua del Segarra-Garrigues per abastir 40 pobles de la 'Segarra històrica'


Autor: somsegarra

El Consell Comarcal de la Segarra demana a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) una concessió de 377 litres per segon a derivar del canal Segarra-Garrigues per abastir d'aigua de boca un total de 40 municipis d'aquesta comarca, de l'Urgell i la Conca de Barberà

canalització Segarra-Garrigues
canalització Segarra-Garrigues

Segons avança Ràdio Lleida, el projecte que ha ideat el consell comarcal de la Segarra preveu 'una inversió d'entre 15 i 17 milions d'euros', segons el president del Consell Comarcal, Adrià Marquilles. Aquesta xifra és la meitat del que preveia invertir el projecte que s'havia plantejat temps enrere després d'un acord entre la Generalitat i el govern de Madrid que el desbloquejava.

Per donar impuls a l'acord, que data del mes de març, el Consell és ara qui pren la iniciativa de demanar la concessió d'aigua per abastir de subministrament de boca tots aquests pobles amb un projecte que preveu més ajustat a la realitat del que realment es necessita. 'Farem el projecte el més aviat possible però adequant-nos a aquest dimensionat i a aquests pressupostos. Hem de ser curosos. L'aigua s'ha de pagar però el que no em de fer és projectes faraònics', ha indicat Marquilles.
El president del consell espera que ara, que s'ha començat a tramitar la petició d'un cabal continu d'aigua de 377 litres per segon a derivar des del canal Segarra-Garrigues a Els Plans de Sió, l'obra es pugui començar a executar d'aquí a dos anys com a molt tard.

I és que la precarietat del subministrament d'aquesta zona -molt depenent de les tanques del canal d'Urgell- i les restriccions que a vegades han d'aplicar per l'assecat de fonts i que obliguen a abastir-se de camions cisterna fa apressar aquests ajuntaments a tenir un subministrament continu tot l'any, sense tanques.
 

Un projecte de 17 milions


Segons l'aprofitament demanat a la CHE, es planteja una captació al Segarra-Garrigues mitjançant una estació de bombeig amb una capacitat de 513,98 l/s que impulsa les aigües fins a Els Plans de Sió. D'allí es condueixen fins a l'Estació de Ratera d'on es deriven cap als dipòsits de Curullada, Verdú, Guimerà i Savallà. A partir d'aquesta conducció principal es van derivant els ramals secundaris des dels que es deriven les conduccions fins a connectar amb els dipòsits municipals existents.

Els pobles als quals aniria aquest aigua -per població i també ramals- són Belianes, Biosca, Cervera, Ciutadilla, Conesa, Estaràs, Granyanella, Granyena de Segarra, Guimerà, Guissona, Ivorra, Llorac, Maldà, Massoteres, Montmaneu, Montoliu de Segarra, Montornés de Segarra, Nalec, Oluges, Omells de Na Gaia, Ossó de Sió, Passanant, Piles, Plans de Sió, Ribera d'Ondara, Sanaüja, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Martí de Riucorb, Sant Ramon, Santa Coloma de Queralt, Talavera, Tàrrega, Tarroja de Segarra, Torà, Torrefeta i Florejacs, Vallbona de les Monges, Vallfogona de Riucorb, Verdú i Vilagrassa.

Vista del poble - Guimerà
Vista del poble
Foto: Albert
Planta potabilitzadora de Ratera - Plans de Sió
Planta potabilitzadora de Ratera
Foto: CC Segarra
Vista des de Massoteres - Massoteres
Vista des de Massoteres
Foto: Josep Vilaró
Vista aèria de Guissona i del recinte Iesso - Guissona
Vista aèria de Guissona i del recinte Iesso
Foto: Museu Guissona
Vista de Santa Coloma de Queralt - Santa Coloma de Queralt
Vista de Santa Coloma de Queralt
Foto: Ramon Sunyer


Font: Ràdio Lleida   + info (enllaç extern)

Etiquetes: abastiment aigua segarra-garrigues segarra històrica

Ho vols compartir?