Enxampen els gestors d'un coto de caça privat de Maldà utilitzant verí i paranys prohibits
Autor: Redacció
El delicte pot comportar penes de fins a 2 anys de presó per als seus autors i la suspensió de les activitats de l’àrea de caça afectada
Membres del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura van enxampar 'in fraganti' un dels gestors d’una àrea privada de caça de Maldà en el moment en què col·locava diversos esquers enverinats per eliminar mamífers predadors de les espècies cinegètiques que prioritàriament s’hi poden caçar (conills i perdius). Durant les investigacions també s’ha identificat una altra de les persones que gestionen el vedat utilitzant paranys prohibits actualment.
Els primers indicis d’ús de verí per al control il·legal de depredadors es van detectar després de finalitzar el període de caça menor, quan presumptament els gestors de l’àrea de caça aprofitaven el període d’aclimatació d’unes perdius engabiades que després van alliberar. Les perdius havien d’actuar com a reclam per atreure els depredadors. Les investigacions permeten afirmar que s’han utilitzat esquers enverinats diverses vegades i en diferents indrets després de finalitzar la temporada de caça 2012-2013.
Gràcies a la ràpida intervenció en el moment de la col·locació d’alguns dels esquers enverinats s’ha pogut evitar la mort d’exemplars de fauna salvatge ja que el producte utilitzat provoca l’anomenat "efecte cadena". Si hi ha altra fauna que s’alimenta de la que ha mort prèviament, aquesta també se’n veurà afectada.
La utilització de verí en aquesta àrea de caça presumptament també ha produït la intoxicació del gos d’un caçador d’una altra àrea de caça, que participava en una batuda de caça major prop d’aquesta.
Penes de fins a 2 anys de presó
Els dies vinents es realitzarà un seguiment en aquesta àrea i zones veïnes per tal de veure si hi ha altres esquers o paranys i si d’aquests se n’ha pogut veure afectada fauna. Així mateix també es realitzaran les corresponents analítiques toxicològiques.
Els Agent Rurals d’Agricultura han presentat atestat davant el Jutjat d’Instrucció de Cervera, que està instruint les diligències penals per un presumpte delicte contra la fauna, i també als Serveis Jurídics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
L’enverinament de fauna salvatge està tipificat com un delicte contra el medi ambient al Codi Penal i pot comportar penes de fins a 2 anys de presó per als seus autors, així com també pot comportar la suspensió de les activitats de l’àrea de caça afectada.
El tancament temporal de l’àrea de caça és una mesura administrativa motivada per a la recuperació de la fauna autòctona, especialment els mamífers depredadors, després de comprovar que s’usaven verins i altres mitjans prohibits per eliminar animals salvatges que poden "entrar en competència" amb els caçadors menjant-se perdius o conills.
Etiquetes: fauna enverinament àrea privada de caça maldà
dijous, 21 de Novembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa Major de Maldà 2024
Festa Major de Guissona 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)