Brussel·les no prohibeix els pesticides vinculats a la mort de les abelles
Autor: Ramon Sunyer
Només tretze països voten a favor de la prohibició de prohibir durant dos anys l'ús dels tres neonicotinoides més freqüents com plaguicide
La Comissió Europea (CE) va votar en contra de la proposta de prohibir durant dos anys l'ús dels tres insecticides neonicotinoides més freqüents en els cultius que més atrauen les abelles i que estan contribuint a la davallada de les poblacions d'aquest insecte a tot Europa. En els últims anys, alguns països han adoptat mesures de protecció de les abelles, prohibint l'ús dels neocotinoides per a alguns cultius
Espanya, que en un principi va presentar reserves, i altres dotze països, entre ells França, Itàlia i Portugal, han votat a favor de prohibir l'ús d'aquests plaguicides en els termes que plantejava Borg, però altres nou països han votat en contra, entre ells Romania, Hongria i República Txeca, i dos més-Regne Unit i Alemanya-s'han abstingut.
La manca d'una majoria qualificada de països a favor o en contra de la proposta comunitària suposa que no s'aprova el veto, però no impedeix al comissari de Salut i Consum, Tonio Borg, emprendre altres procediments per intentar tirar endavant la seva iniciativa, segons han explicat fonts comunitàries. Entre les opcions, la Comissió pot presentar un text esmenat de la proposta o elevar el cas en els termes actuals a un comitè de major rang.
Informe de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària
L'origen de la proposta és un recent informe de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) que relaciona l'ús dels insecticides amb neocotinoides, substàncies derivades de la nicotina, principalment el tiametoxam, el imidacloprid i la clotianidina amb l'alta mortalitat que pateixen els eixams d'abelles.
Aquests productes s'utilitzen per recobrir les llavors diverses com el blat de moro, la colza, el gira-sol i el cotó. Quan les plantes creixen i les abelles van a libar la flor, s'intoxiquen i els ataca el sistema nerviós, fet que els provoca la pèrdua d'orientació, no poden tornar als ruscos, paràlisi i fins i tot la mort.
Diferents estudis calculen que al voltant d'un terç de les abelles del rusc s'exposa a aquests plaguicides quan surt per menjar i la seva pèrdua, sovint provoca danys irreparables als eixams molt estressats per culpa d'altres factors com el clima, les malalties i l'escassetat d'aliment. La síndrome de despoblament de ruscs, que a Espanya mata al 25% -30% de les abelles cada any, és un problema multifactorial, i no seria responsabilitat exclusiva dels pesticides, ja que les sequeres, la minva de superfície verda, les espècies invasores i els patògens com la varroa i la nosema tenen la seva part de culpa.
Les abelles no només fabriquen mel, també són essencials per a la vida a la Terra, pol·linitzant plantes i cultius, amb un valor estimat en 40.000milions de dòlars que suposen més d’un terç del subministrament d’aliments en molts països, segons l’organització Avaaz.
Mortalitat per desorientació
Un dels estudis, realitzat per un equip d'investigadors i enginyers francesos, mostra que l'exposició no letal de les abelles melíferes al thiamethoxam causa, no obstant això, una alta mortalitat per incapacitat de tornar al rusc, a nivells que poden posar en perill la supervivència d'aquesta. El thiamethoxam és un insecticida sistèmic, que penetra en els teixits conductors de la planta i es reparteix per ella (de manera que tot insecte mastegador o xuclador que s'alimenti d'ella es veurà afectat), de la família dels neonicotinoides, insecticides que actuen sobre el sistema nerviós central dels insectes.
Reducció del creixement i de la producció de reines
Un estudi publicat a Science mostra com una petita dosi de imidacloprid, un altre insecticida neonicotinoide, afecta a les colònies de borinots (Bombus terrestris), reduint la seva taxa de creixement i sofrint fins a un 85% de disminució en la producció de noves abelles regnes. Els insecticides neonicotinoides estan presents a nivell de traces en el pol·len i el nèctar de les plantes. Donada l'escala d'ús dels neonicotinoides, els investigadors suggereixen que poden estar tenint un impacte negatiu considerable sobre les poblacions silvestres de borinots a tot el món desenvolupat. La creixent evidència de la disminució en les poblacions d'abelles i borinots segueix causant gran preocupació a causa dels valuosos serveis ecosistèmics que proveeixen.
Etiquetes: pesticides abelles comissió europea ecologia
diumenge, 22 de Desembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
La Segarra, terra de safrà
VII Festa del Bosc
Fira Birra Sant Ramon 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)