Riudaura es mobilitza per les prospeccions de gas
Autor: Redacció
Els veïns constitueixen una plataforma per generalitzar la seva oposició al 'fracking' i buscar complicitats
Ahir a la nit, 200 veïns de Riudaura, la Garrotxa, es van reunir per organitzar-se i sobretot per conjurar-se contra aquestes prospeccions i van constituir la plataforma Riudaura Junts i l'associació que li dóna cobertura i entitat legal. Si les aturen, creuen que es crearà un efecte dòmino i les altres que hi ha concedides o demanades també quedaran en res. Van constituir també diverses comissions, entre altres, una de vigilància per evitar com en d'altres zones que les concessionàries campin pels terrenys afectats sense permís i també una pàgina web i també al facebook per explicar-ho
Al manifest que van aprovar, alerten que el mètode utilitzat, el de la fractura hidràulica o fracking, està prohibit en molts països, molts de la Unió Europea, perquè utilitza productes químics i aigua a gran pressió per perforar. El resultat pot ser la contaminació dels aqüífers i del sòl, greus conseqüències per a la salut animal i humana, afectacions a les falles si com a Riudaura n'hi ha, a part de les destrosses per obrir accessos i, en el cas del poble garrotxí, per fer-hi arribar una línia d'alta tensió. De moment, ja han trobat alguns arbres d'una de les dues zones, el Bover, marcats, i espais amb estaques.
La concessió Ripoll a Teredo Oils Limited per fer prospeccions de gas aprovada per Mines de la Generalitat és clau i està en el punt de mira de tot l'Estat, juntament amb les de Kuartango (País Basc) i Mirambell (Terol). Són les úniques de les moltes que hi ha demanades que estan aprovades. Els veïns de Riudaura ho tenen molt clar. No n'hi ha prou amb l'oposició dels propietaris dels terrenys afectats i de l'Ajuntament. Amb els permisos de la Generalitat i la declaració de l'explotació com a bé estratègic, la petroliera pot tirar pel dret.
Riudaura és un petit poble, de poc més de 440 habitants, situat a la comarca de la Garrotxa en el límit amb la comarca del Ripollès . Està enclotat en una vall amb frondosos boscos que contenen una gran diversitat de flora i fauna que fa del seu entorn una important reserva natural i pertany a un PEIN (Paratge d’Especial Interès Natural). Un habitat sensible que s’ha preservat intacte fins avui i que corre el perill de desaparèixer sota l’amenaça d’explotació d’una bossa de gas que creuen hi ha al subsol.
Més informció a Plataforma Aturem el fracking
Font: El Punt Avui + info (enllaç extern)
Etiquetes: fractura hidràulica fracking entitats oposició
dimarts, 21 de Gener de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Fira de la Carbassa de Calaf 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)