Una vintena d’entitats creen a Cervera la Plataforma Aturem el Fracking
Autor: Jaume Moya
L'objectiu principal és promoure la prohibició de la tècnica de la fractura hidràulica en tot el territori de Catalunya
En una concorreguda reunió a Cervera, el passat dissabte 24 de novembre es va constituir la PAF - Plataforma Aturem el Fracking. Convocades pel Fòrum l’Esptillera, el Grup de Defensa del Medi Natural i el Grup de Defensa del Ter es varen reunir una vuitantena d’assistents, representants d’entitats socials i de defensa del medi natural com Ecologistes en Acció, IPCENA, Enginyers Sense Fronteres, Som lo que Sembrem o Slow Food - Lleida, de partits polítics com Esquerra, Iniciativa per Catalunya, la CUP o Solidaritat, de sindicats agraris com la Unió de Pagesos i d’Ajuntaments com el d’Agramunt, a banda de tècnics de l’administració i veïns de pobles afectats.
La PAF defineix com el seu objectiu principal promoure la prohibició de la tècnica de la fractura hidràulica en tot el territori de Catalunya. A través de debats, simpòsiums i demés actes de comunicació i participació divulgarà l’amenaça que sobre la salut, l'economia agrària, el medi ambient i el paisatge representa el fracking que es projecta emprar per part de les multinacionals promotores en les tasques de perforació del subsòl per a prospeccions i extraccions de petroli i gas.
Les entitats s’han coordinat per a presentar al·legacions davant la Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya i a comunicar als ens locals afectats la necessitat de comparèixer en el procés administratiu des del primer moment, tot oferint-se per facilitar informació als consells d’alcaldes quan aquests ho sol·licitin.
A banda de la seva oposició a la fractura hidràulica i a les prospeccions d’hidrocarburs, la plataforma difondrà un discurs constructiu en favor de la transició energètica cap a nous models d’eficiència i estalvi energètic, sostenibles amb el desenvolupament econòmic i social i harmònics amb la qualitat de vida i els nous reptes i les oportunitats dels territoris de la Catalunya central. Amb el lema 'Millor vius que fòssils' les entitats promotores publicaran un manifest fundacional i obriran una línia de treball que comptarà amb el suport de diverses universitats i experts en la matèria, així com administracions locals i forces polítiques.
Per altra banda, més d’una dotzena d’associacions i col·lectius d’Osona, el Bages, la Segarra, l’Urgell, el Solsonès i el Segrià, a banda de diversos Ajuntaments afectats (entre els quals hi ha el de Guissona o el de Torrefeta) han formulat al·legacions contràries a la concessió de les llicències sol•licitades per Montero Energy a la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat.
+ info (enllaç extern)
Etiquetes: fractura hidràulica fracking entitats oposició
dijous, 6 de Febrer de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
Festa Major d’Hivern de Cervera 2025
VIII JazzConcabella 2025
Festa Major de Santa Calamanda 2025
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)