Medi ambient dilluns, 26 de Novembre de 2012

Una vintena d’entitats creen a Cervera la Plataforma Aturem el Fracking


Autor: Jaume Moya

L'objectiu principal és promoure la prohibició de la tècnica de la fractura hidràulica en tot el territori de Catalunya

L'acte va tenir lloc a la Pèrgola, de Cervera
L'acte va tenir lloc a la Pèrgola, de Cervera Foto: Josep M. Santesmasses

En una concorreguda reunió a Cervera, el passat dissabte 24 de novembre es va constituir la PAF - Plataforma Aturem el Fracking. Convocades pel Fòrum l’Esptillera, el Grup de Defensa del Medi Natural i el Grup de Defensa del Ter es varen reunir una vuitantena d’assistents, representants d’entitats socials i de defensa del medi natural com Ecologistes en Acció, IPCENA, Enginyers Sense Fronteres, Som lo que Sembrem o Slow Food - Lleida, de partits polítics com Esquerra, Iniciativa per Catalunya, la CUP o Solidaritat, de sindicats agraris com la Unió de Pagesos i d’Ajuntaments com el d’Agramunt, a banda de tècnics de l’administració i veïns de pobles afectats.

La PAF defineix com el seu objectiu principal promoure la prohibició de la tècnica de la fractura hidràulica en tot el territori de Catalunya. A través de debats, simpòsiums i demés actes de comunicació i participació divulgarà l’amenaça que sobre la salut, l'economia agrària, el medi ambient i el paisatge representa el fracking que es projecta emprar per part de les multinacionals promotores en les tasques de perforació del subsòl per a prospeccions i extraccions de petroli i gas.

Les entitats s’han coordinat per a presentar al·legacions davant la Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya i a comunicar als ens locals afectats la necessitat de comparèixer en el procés administratiu des del primer moment, tot oferint-se per facilitar informació als consells d’alcaldes quan aquests ho sol·licitin.

A banda de la seva oposició a la fractura hidràulica i a les prospeccions d’hidrocarburs, la plataforma difondrà un discurs constructiu en favor de la transició energètica cap a nous models d’eficiència i estalvi energètic, sostenibles amb el desenvolupament econòmic i social i harmònics amb la qualitat de vida i els nous reptes i les oportunitats dels territoris de la Catalunya central. Amb el lema 'Millor vius que fòssils' les entitats promotores publicaran un manifest fundacional i obriran una línia de treball que comptarà amb el suport de diverses universitats i experts en la matèria, així com administracions locals i forces polítiques.

Per altra banda, més d’una dotzena d’associacions i col·lectius d’Osona, el Bages, la Segarra, l’Urgell, el Solsonès i el Segrià, a banda de diversos Ajuntaments afectats (entre els quals hi ha el de Guissona o el de Torrefeta) han formulat al·legacions contràries a la concessió de les llicències sol•licitades per Montero Energy a la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat.

Esquema de funcionament del fracking -
Esquema de funcionament del fracking
Foto: Ramon Sunyer


  + info (enllaç extern)

Etiquetes: fractura hidràulica fracking entitats oposició

Ho vols compartir?