Entitats ecologistes denuncien que les obres de l'Eix no respecten els passos de fauna al Bages, l'Anoia i la Segarra
Autor: Redacció
Alguns dels passos per un extrem estan perfectament condicionats però, a la sortida del pas, estan tapats amb plaques de ciment o enterrats
Quatre entitats ecologistes de l'Anoia, el Bages i la Segarra denuncien que les obres de l'Eix Transversal al seu pas per aquestes comarques no respecten els passos de fauna. Es tracta d'un tram d'uns 45 quilòmetres que va des de Les Oluges (Segarra) fins a Manresa en el qual 'hem observat que la densitat de passos és molt inferior a la que hauria de ser i, a més, estan mal condicionats i no compleixen uns mínims', segons ha explicat a l'ACN Judit Ester, de l'entitat el Saüquer.
Alguns dels passos que les entitats ecologistes denuncien que estan mal condicionats són, per exemple, obres de drenatge que estan condicionades com a passos de fauna però que 'per un extrem estan perfectament condicionats però, si anem a la sortida del pas, estan tapats amb plaques de ciment o enterrats', ha explicat Ester. A més, també han constatat que aquests tubs de drenatge fan més metres de llargada dels recomanats i no es veu cap punt de claror degut a un traçat que no és en línia recta.
Les entitats ecologistes bagenques el Meandre, el Saüquer, el Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra i l'Associació de Veïns de Sant Pere Sallavinera han fet un seguiment de les obres de l'Eix Transversal i han documentat que pel traçat de l'Eix Transversal a les comarques del Bages, l'Anoia i la Segarra hi passen diferents tipus d'animals com ara senglars, cabirols, guineus o teixons. Segons ha detallat Ester, 'ens trobem molt a prop de la Serra de Castelltallat' i 'enmig de grans masses boscoses on hi ha gran presència d'animals'. A més, Jaume Torrades, de l'Associació de Veïns de Sant Pere Sallavinera, ha denunciat que 'fa uns mesos teníem presència de cabirols que venien de la zona del Solsonès i ara no notem la seva presència'. Torrades ha afegit també que l'Eix Transversal és una via molt esperada pel territori però 'tenim una gran preocupació perquè és una via que talla tot el territori de forma molt important perquè abans hi havia només una plataforma i ara n'hi ha dues i estan totalment vallades'. Segons ell, 'no s'han previst els passos de fauna per grans mamífers i és impossible que un vertebrat una mica gran pugui travessar la carretera per les condicions de la via'.
Fonts del departament de Territori i Sostenibilitat han confirmat a l'ACN que durant l'execució de l'obra de l'Eix Transversal 's'han seguit i es segueixen tots els criteris ambientals que diu la normativa'. Tanmateix, han manifestat que si es detecta algun tipus de mancança estan disposats a solucionar-la, malgrat que la comissió de seguiment de l'obra 'considera que els passos que s'han fet són els suficients'.
Unió de Pagesos denuncia que les tanques cinegètiques aïllen camps de cultiu
El sindicat Unió de Pagesos denuncia que les tanques cinegètiques -que eviten el pas d'animals per la via- de l'Eix Transversal aïllen camps de cultiu i fan impracticable la seva explotació agrícola. La barrera s'ha col·locat 20 metres endins del límit de l'obra i això deixa terrenys cultivables tancats i sense cap accés. Tot i que es tracta de parcel·les que s'han expropiat, el sindicat agrari demana que els pagesos puguin continuar gestionant aquests terrenys perquè, en cas contrari, 'es convertiran en nius de brutícia molt perillosos en temps de foc'. Per altra banda, UP també avisa del mal estat dels vials de servei i assegura que no s'han tingut en compte les necessitats dels pagesos de la zona.
Més info a La Vanguardia
Etiquetes: ecologistes eix transversal fauna
dijous, 21 de Novembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa Major de Maldà 2024
Festa Major de Guissona 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)