Medi ambient dimarts, 16 de Octubre de 2012

L’amenaça del 'fracking' arriba a Catalunya



Els ecologistes denuncien la proliferació de sol·licituds per perforar el subsòl a la recerca de petroli i –sobretot– gas utilitzant una tècnica molt perillosa que ha estat prohibida en alguns països com França

esquema d'una explotació petroliera mitjançant la tècnica del fracking
esquema d'una explotació petroliera mitjançant la tècnica del fracking

Montero Energy, empresa madrilenya filial de la multinacional canadenca R2 Energy, ha presentat dues sol·licituds al ministeri d’Indústria per realitzar prospeccions a Catalunya a la recerca de jaciments de gas i de petroli. Els dos projectes, coneguts amb el nom d’Edison i de Darwin, afecten un territori d’unes 160.000 hectàrees repartides en un vuitantena llarga de municipis situats bàsicament a les comarques de la Catalunya Central. Es tracta de dos municipis a l'Anoia, quatre al Bages, cinc al Berguedà, un a la Garrotxa, 17 a la Noguera, nou a la Segarra, 33 a Osona, quatre al Solsonès i cinc a l'Urgell. Els treballs es farien utilitzant la tècnica de la fracturació hidràulica, també coneguda com a 'fracking' que els ecologistes i molts experts qüestionen per l’elevat risc que comporta a diversos nivells. El fracking consisteix en fer explotar el gas acumulat en les fisures de determinades roques sedimentàries estratificades de gra molt fi la poca permeabilitat de les quals permet la migració del metà a grans bosses d’hidrocarburs. Per aconseguir-ho és necessari fer centenars de pous ocupant una gran franja de terreny i injectar-hi milions de litres d’aigua carregats de tota mena de productes químics alguns dels quals, segons denuncien els ecologistes, 'són tòxics'.

L’esgotament dels combustibles fòssils tradicionals fa que el sector estigui buscant la manera de rascar el subsòl fins a l’última gota. El problema que la tecnologia per fer-ho, segons les fonts consultades, és totalment perillosa. Pablo Cotarelo, d’Ecologistes en Acció, alerta de tres amenaces bàsiques: “la contaminació de l’aigua i del subsòl, els efectes que això tindria en la salut de les persones i la persistència en la generació de gasos d’efecte hivernacle”. Raquel Montón, de Greenpeace, afegeix que, a més, 'aquesta és una tècnica caríssima i encara resultarà més barat seguir comprant-lo', denúncia que 'tot això s’està fent sense cap mena de control' i recorda que a França està prohibida.

Catalunya no és el primer lloc a l’Estat espanyol on s’anuncien projectes d’aquest estil. A Cantàbria, Aragó, País Basc, Castella-Lleó, País Valencià i Andalusia també n’hi ha i ja s’han produït les primeres crítiques. Fins ara la mobiització més forta ha estat a Cantàbria on més de 1.000 persones van participar el 6 d’octubre passat en una manifestació contra el fracking. També hi ha hagut protestes a Vitòria i a Burgos. Els ecologistes plantegen una generalització de la mobilització contra una tècnica que, insisteix Montón, 'no té cap sentit' i plantegen una campanya de sensibilització als territoris afectats pels projectes.



Font: El Triangle   + info (enllaç extern)

Etiquetes: hidrocarburs fracking fractura hidràulica segarra

Ho vols compartir?