7è Mercat de les Espècies
Autor: argençola
El dissabte 10 de juny, amb el saüc com a tema central
El dissabte 10 de juny de 2017 es celebrarà a Argençola el 7è Mercat de les Espècies, un mercat envoltat d’aromes, on volem, que s’hi puguin adquirir productes relacionats amb les espècies, en el seu sentit més ampli (herbes condimentaries, aromàtiques, medicinals i espècies exòtiques). Enguany amb el saüc com a tema central.
El Mercat a través d’una trentena de parades de productes, vol potenciar el comerç de productes ecològics i de proximitat i ser un lloc, on tota la gent que fa una aposta per una manera de viure més sostenible, puguin vendre i comprar productes sense intermediaris i conèixer de primera mà qui hi ha al darrere.
El Mercat de les Espècies està organitzat per l’Associació cultural el Trill i l’ajuntament d’Argençola i compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.
Programa
– De les 9 a les 2 del migdia
Jornada Tècnica 'Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors'
-De les 10 del matí fins a les 8 del vespre.
Parades del Mercat:
– A les 10 del matí
Inauguració de l’exposició 'L’Aprofitament del Saüc, usos i propietats', a càrrec de Sílvia Escura.
– De les 11 a l’1 del migdia
7è Concurs de sals
– A les 11 del matí i a les 12 del migdia
Tast d’espècies d’Argençola i de productes a base de saüc
A càrrec de Marc Talavera Roma – Col·lectiu Eixarcolant / Universitat de Barcelona. Biòleg especialista en etnobotànica. Es tastaran espècies d’Argençola i productes a base de saüc (melmelada, gelea, cava, cervesa…) amb l’objectiu d’avaluar dues coses: si són conegudes i quin producte a base de saüc us agrada mes. Us animem a participar.
Lloc: Sala Local Social d’Argençola
Activitat amb inscripció prèvia:
Aportació: 3 €
info@fitomon.com o associacioeltrill@gmail.com
(nom, telèfon i correu electrònic)
– A les 12 del matí
Exhibició de TAI-TXI, a càrrec de l’associació de Tai Chi Taoista d’Igualada.
Lloc: Plaça de l’Església
– A la 1 del migdia
Exhibició i Ball de Swing, a càrrec de Swing Anoia d’Igualada.
Lloc: Plaça Mariano Mestre
– A les 2 del migdia
Dinar: LES PLANTES DE MARGE AL PLAT
Menú silvestre amb condiments d’Argençola.
Primer: Pastís de fulles variades silvestres amb ceba, pastanaga, polenta, ous i tamari cuit al forn
Segon: Paella de verdures, herbes i flors de marge: ortigues, malves, blets, colitxos…
Postres: Iogurt de saüc
Menú elaborat per: gastronomiasalvatge i la Quadrilla de l’hort, amb la col·laboració d’Eixarcolant i Fitomon.
Lloc: Local social d’Argençola.
Activitat amb inscripció prèvia
Aportació: 10 €
info@fitomon.com o associacioeltrill@gmail.com
(nom, telèfon i correu electrònic)
Límit 150 persones per ordre d’inscripció.
– A ¾ de 4 de la tarda
Proclamació del guanyador concurs de sals
– A les 4 de la tarda
L’hora de la ratafia digestiva: Tast de les ratafies de Santa Coloma de Farners: 4 tipus de ratafia 1842: la Clàssica, la Vuit Porrons, la Nou Verda i la de Cireres a càrrec de Joan Pujades, confrare de la Confraria de la Ratafia, pagès i elaborador de vi, responsable del Celler Mas la Caçadora dels Guiamets. Amb la col·laboració de la Festa-Concurs de la Ratafia de Sta Coloma de Farners.
Es farà una introducció general de presentació, de la ratafia, de la feina de recuperació de les receptes de’n Rosquelles, criteris de valoració i després passar al tast i introduir algun joc sensitiu.
Activitat amb inscripció prèvia
Aportació: 3 €
info@fitomon.com o associacioeltrill@gmail.com
(nom, telèfon i correu electrònic)
Duració del tast 45 minuts, si hi ha prou gent se’n faran 2 tast.
Lloc: Plaça de l’Església
– De les 4 a les 6 de la tarda
Taula Rodona i Primera Trobada: Les Fires de plantes remeires i alimentaries de Catalunya. Organització i coordinació. Objectius i presentació.
– Imma Pulido i Jordina Camps, Remeiart, Trempetinaires. Sta Margarida i el Monjos
– Lina Sevillano, Fira de les Trementinaires. Tuixent.
– Astrid van Ginkel, Mercat de les Espècies. Argençola.
– Marc Talavera Roma, Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades – Col·lectiu Eixarcolant. Igualada.
– Toni Rius, Som Terra de Safrà. Santa Coloma de Queralt
– Xavi Amat, confrare secretari de la Confraria de la Ratafia. Mercat de les Herbes i Festa-Concurs de la Ratafia de Sta Coloma de Farners.
– Cristina Martí, Grup d’Estudi i Difusió de Plantes i Remeis del Maresme i Vallès. Mataró
– Àvies remeieres. Associació Pedra Tosca. Les Preses.
Moderadora: Noèlia Solé
Lloc: Sala Polivalent de l’Ajuntament.
Activitat gratuïta
– De les 5:30 i fins les 8 de la tarda
L’alquímia de les espècies.
Farem preparacions per acabar amb una degustació.
– Destil·lació amb alambí per arrossegament de vapor. Roser Cassellas.
– Extractes Medicinals i tintura. Explicant per a que poden servir i quins preparats i aplicacions se’n deriven. Antoni Mañes.
– Elaboració d’essència de saüc i altres preparats medicinals (emplastre). Airy Gras Mas
– Xarop de flors de saüc. Associació Pedra Tosca.
– Còctel de saüc, infusió, llimonada, licor i cava de saüc. Mel de flor de saüc. Bunyols de flors. Gelat. Astrid van Ginkel
– Iogurt de flor de saüc (del dinar) i una compota de saüc (amb pomes cuites). Pastis, flam. Montserrat Enrich bloguera de – Gastronomia Salvatge
– Magdalenes i galetes de saüc. Jaume Teixé, Forn de Jorba
– Gelea de saüc. Clara Martin, Menjamiques.
– Melmelada de saüc. Cordial de saüc. Susanna Rotllant, L’Aranyonet
– Vinagre o chutney de flors o fruits de saüc. Roser Soms de El Carrer de les Cuinetes
– Contes i llegendes al voltant del saüc. Cristina Martí Ribas
Moderadora: Astrid van Ginkel, de Fitomon
Lloc: Plaça Mariano Mestre
Activitat gratuïta
– A les 7 de la tarda
Memòria històrica d’Argençola, què en diuen el avis del poble sobre el saüc i les plantes medicinals
En acabar, es farà un tast de la ratafia de l’Ermità (s. XVIII, possiblement una de les fórmules més antigues fins ara coneguda).
Moderador: Fra Valentí Serra de Manresa autor del llibret Tornar als remeis de sempre, www.calendariermita.cat
Lloc: Sala Polivalent Ajuntament d’Argençola
Activitat gratuïta
– A les 8 del vespre
Fí del Mercat
Música ambiental
Sopar i coques vegetals del Forn de Jorba
Tot el dia
Presentació de llibres relacionats amb els usos i les aplicacions de les plantes
11 h “La Farmaciola Natural”. Autora: Cristina Martí Ribas
12 h “Guarir amb plantes remeieres. Recull de les avies remeieres”. Autores: Associació Pedra Tosca
16 h “Plantes remeieres de camps, vinyes i marges”, dins de la col·lecció “Flora medicinal del Penedès”. Autors: M. Pilar López Serra i Francesc Caralt Rafecas.
17 h “Herbes a la Carta”. Autores: Montserrat Enrich i Elisenda Caballido
18 h “Tornar als remeis de sempre”. Autor: Fra Valentí Serra de Manresa
19 h “El Bosque” “El Huerto”. Autora: Astrid van Ginkel, Toni Monné i Amanda Laporte
Modera la presentació: Lluis Marmí
Activitat gratuïta
Lloc: Carpa al costat de la Tradillibreria a la Plaça Mariano Mestre
2n Concurs de fotografia a Instagram #mercatespecies. Únicament es valoraran les fotografies realitzades el dia 10 de juny de les 8 del matí a les 8 de la tarda i amb el tema del Mercat de les Espècies i activitats vinculades al mateix.
Jurat: Joan Soler, Fotògraf i Aureli Cendre, professor de l’escola Gaspar Camps.
Premi: Estada a una Casa Rural d’Argençola del juny al setembre (Cal Manel).
El veredicte és farà públic el divendres 16 de juny.
Espai de Teràpies Naturals: de les 10 del matí a les 8 del vespre.
Lloc: Plaça de l’Església
- REIKI, a càrrec de Mª Teresa Roca
- MAT, a càrrec de Gemma Sabaté, Especialista en activació neuromuscular amb MAT, reforç muscular, osteòpata, quiropràctica, massatgista, reflexòloga podal i terapeuta energètica. Fes-te una ITV a nivell articular i coneix quins músculs no estan treballant adequadament. Valoració articular i tractament neuromuscular amb tècniques de MECÀNICA HUMANA. Es farà un sorteig d’una sessió gratuïta a posteriori entre totes aquelles persones que passin per la carpa i ens deixin les seves dades. Podeu reservar hora al telèfon 653 821 458 o al correu electrònic: gemma@mecanicahumana.com
Mostra Aromes i remeis. Guarniran tot el poble manats de plantes de totes menes acabades de collir amb rètols identificatius del nom popular, el nom en llatí, i l’explicació de les propietats medicinals o culinàries.
Portes obertes:
Visita a les instal·lacions de productors locals al llarg del dia:
– ECOPLANTER: matí de 8 a 2 del migdia (hivernacle a la Carretera d’Argençola, km 2).
Zona de ChillOut
Servei assegurat de menjar i beure.
Ambientació musical durant tot el dia.
Etiquetes: mercat espècies argençola
Compartit per argencola.cat
dissabte, 21 de Desembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
VII Festa del Bosc
Fira Birra Sant Ramon 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)