Calaf celebra aquest cap de setmana la seva Festa Major d'Hivern
Autor: Judit Martí
Un moment destacat d’aquesta festa hivernal serà la ballada de la Metradansa de Calaf, una peça de caire religiós la música de la qual és pròpia del municipi
Aquest divendres, 5 de febrer, Calaf celebra la tradicional festa de Santa Calamanda, patrona del municipi. Aquesta onomàstica dóna lloc a la Festa Major d'Hivern, motiu pel qual, un any més, s'han programat diferents actes lúdics.
La missa solemne a l'església de Sant Jaume encetarà la celebració a les 11.30h. En acabar l’acte litúrgic es ballarà la Metradansa de Calaf que per primera vegada es farà a l’interior de l’església.
Es tracta d’un ball tradicional que, aquest passat 2015 durant la Festa Major d’estiu, es va recuperar després de 35 anys sense ballar-se a la població.
Finalitzada la celebració religiosa, a les 12.30h, la Sala d'actes municipal acollirà una ballada de sardanes. A tarda, a les 18.00h, a la mateixa sala hi haurà la 'Pluja d’Estels”, un espectacle musical que anirà a càrrec de l'Esplai de la Gent Gran.
Els actes continuaran el diumenge 7 de febrer a partir de les 18.00h. Serà quan la sala del Casal de Calaf acollirà el concert d'en 'Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries'. Les entrades per a aquest concert es podran adquirir a la taquilla del Casal a partir d’una hora abans. Més tard, a les 19.30h, hi haurà ball a la Unió Calafina amb el duet StresBand.
Els actes d’aquesta Festa Major d’Hivern estan organitzats per l’Ajuntament de Calaf amb la col·laboració de la Parròquia de Calaf, l'Esplai de la Gent Gran de Calaf, Sardanistes de Calaf, la Fundació Privada Casal de Calaf i la Unió Calafina.
La Metradansa, recuperant les tradicions
Un moment destacat d’aquesta festa hivernal serà la ballada de la Metradansa de Calaf, una peça de caire religiós la música de la qual és pròpia del municipi. La calafina Conxita Solà, ferma defensora del folklore i les tradiocions més pròpies del poble, ha recuperat aquesta dansa, de moviments senzills, que vol expressar el sentiment de col·lectivitat, d’arrelament a la terra i de sentit de poble. L’objectiu és que aquest esdeveniment es pugui consolidar any rere any.
Antigament, segons el 'Costumari Català” de Joan Amades, s'havia celebrat a Calaf una festa religiosa en honor a Santa Calamanda, un acte molt solemne amb una lluïda processó. Davant hi anaven els majorals de la santa vestits de gala tocant instruments i fent un ball típic anomenat de Metredansa.
L’any 1980 l'Esbart Dansaire de Calaf, de la mà de la mateixa Conxita Solà, va ballar la Metradansa a la plaça de les Eres. Per la Festa Major d’estiu del passat 2015, després de 35 anys, es va tornar a fer. La idea és que es balli dues vegades l’any, una per la Festa Major d'Estiu a la plaça de l'Església i una altra durant la Festa Major d’Hivern dins l’església de Sant Jaume, sempre després de la missa. Aquest divendres, 5 de febrer, la Metradansa es ballarà per primera vegada a l’interior de l’església.
En cada festa, la Metradansa es balla dues vegades. En la primera ho fan persones representatives del poble: tres persones de l’Ajuntament, tres del Consell Parroquial, l'hereuet i la pubilla, respresentants del Consell Municipal d'Infants i les quatre persones més grans del grup de dansa. Durant la segona ballada s’hi pot afegir tothom que vol.
Etiquetes: festa major calaf
dimarts, 21 de Gener de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Fira de la Carbassa de Calaf 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)