Els bolets diumenge, 25 de Octubre de 2020

Rovelló d'obaga


Autor: editor

Famí­lia: russulàcies. Surt a les pinedes, aclarides o joves, li agrada la llum. La millor forma de cuinar-lo és a la brasa.

Rovelló d'obaga o pinetell (Lactarius deliciosus)
Rovelló d'obaga o pinetell (Lactarius deliciosus) Foto: Ramon Sunyer

Morfologia


· Barret de 5 a 20 cm de diàmetre, convex de jove, amb el temps aplanat i en forma d'embut al final, de colors variables entre vermellosos i ataronjats, amb franges concèntriques de colors més marcats.
· Peu cilí­ndric ataronjat amb les fossetes de colors més marcats.
· Carn de color blanquinosa, que agafa al tall tonalitats ataronjades i després verdoses.
· Làmines fines i atapeïdes, de color taronja, que es trenquen amb facilitat.

Dades generals


Altres noms: rovelló, rovelló d'obaga.
Coneixement: segurament el bolet més conegut i buscat a tot Catalunya.
Època de l'any: des de final d'estiu en punts de muntanya, fins als primers dies d'hivern a la terra baixa.
Valor culinari: molt apreciat arreu, per la seva textura i el seu gust fort.
No confondre amb: Lleteralga

Rovelló d'obaga o pinetell (Lactarius deliciosus) -
Rovelló d'obaga o pinetell (Lactarius deliciosus)
Lleteralga (Lactarius chrysorrheus) no comestible -
Lleteralga (Lactarius chrysorrheus) no comestible


Etiquetes: russulàcies bolets cellers vallferosa claret
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?