El Govern aprova l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030
Servirà per promoure el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana i fomentar la producció de recursos biològics, de proximitat i renovables
El Govern ha aprovat l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya, que és el full de ruta per a la transició cap a un model econòmic basat en l’aprofitament òptim dels recursos biològics renovables que no s’aprofiten actualment per crear productes de major valor afegit. L’Estratègia per al període 2021-2030 (EBC2030) permetrà millorar la competitivitat i la sostenibilitat del primer sector, afavorir la creació de llocs de treball, connectar actors de sectors molt allunyats i donar impuls a la generació de coneixement com a motor de canvi.
L’objectiu principal és promoure el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana mitjançant el foment de la producció de recursos biològics renovables de proximitat. Així, es vol donar una segona vida a productes del sector forestal, agroalimentari i marítim i assegurar la provisió sostenible dels serveis ecosistèmics (beneficis que un ecosistema aporta a la societat i que milloren el benestar de les persones) per avançar cap a una bioeconomia circular, d’acord amb les necessitats urgents d’adaptació i de mitigació davant l’emergència climàtica.
Un nou Hub de la Bioeconomia i continuar fomentant les iniciatives circulars
Les mesures concretes que serviran per donar un nou impuls a la bioeconomia a Catalunya s’estructuren a partir de set objectius estratègics:
1.Millorar l’aprofitament de la biomassa disponible a Catalunya mitjançant la caracterització, quantificació, optimització de la gestió i distribució.
2. Desenvolupar un teixit empresarial basat en la bioeconomia circular arreu del territori, amb especial atenció al primer sector.
3. Fomentar l’ús i consum de bioproductes, bioenergia i biomaterials al mercat.
4. Promoure els paisatges agroforestals resilients i la provisió sostenible de serveis ecosistèmics en el context de la bioeconomia circular catalana.
5. Situar el coneixement com a motor de la bioeconomia circular.
6. Enfortir el rol de l’Administració i adaptar el marc normatiu i legal de manera que afavoreixi la bioeconomia circular a Catalunya.
7. Preparar la societat catalana per al canvi cap a la bioeconomia circular.
La bioconomia, un sector en creixement
A Catalunya, la bioeconomia representava l’any 2018 un 4,5% del PIB i ocupava 192.000 persones, cosa que suposa el 5,2% del total de llocs de treball. S’espera que aquestes xifres augmentin en els pròxims anys amb la implantació de l’Estratègia, que es presenta així com una oportunitat i una necessitat per al sector agrari, forestal i marítim per millorar la seva competitivitat i sostenibilitat mitjançant la creació de llocs de treball de qualitat i la millora de la gestió de l’espai, i al mateix temps per establir vincles amb altres sectors econòmics, ambientals i socials.
Font: gencat + info (enllaç extern)
Etiquetes: bioeconomia catalunya
dimarts, 21 de Gener de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Fira de la Carbassa de Calaf 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)