Cultura dilluns, 21 de Setembre de 2020

Neix la Setmana de la Pedra Seca per reivindicar el patrimoni etnològic de Catalunya


Autor: somsegarra

Del 23 al 29 de novembre, a tots els racons dels Països Catalans, impulsada per Col·laboraXpaisatge

Les parets de pedra seca embelleixen els marges de la segarra
Les parets de pedra seca embelleixen els marges de la segarra Foto: Ramon Sunyer

Del 23 al 29 de novembre, tots els racons dels Països Catalans reivindicaran el patrimoni de la pedra seca i la seva tècnica constructiva organitzant activitats a l’entorn de la pedra seca per posar-la en valor. La Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa de COL·LABORAxPAISATGE amb la col·laboració de nombroses entitats que treballen per fer extensiva la proposta arreu dels seus propis territoris.

Una setmana per a la organització i promoció d’activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans, tant des de l’àmbit públic com privat, que visibilitzi i posi en valor l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a Catalunya.

A casa nostra tenim un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines,…, moltes d’elles protegides com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o ZIE (Zones d’Interès Etnològic), o bé situades dintre de parcs naturals o altres categories d’espais protegits.

Malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

Què cal fer per participar?


Les entitats, col·lectius, agents i persones que vulguin participar a la Setmana de la Pedra Seca han d’organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca durant la setmana del 23 al 29 de novembre de 2020 i omplir aquest formulari web per tal d’inscriure l’activitat a l’agenda en línia.

Tot i que la data límit per incloure activitats és el 19 de novembre, recomanem fer-ho amb antelació per tal de poder fer-ne una millor difusió.

Els organitzadors difondran les seves activitats mitjançant els seus propis canals, i utilitzaran el logotip de la Setmana de la Pedra Seca, i després d’haver realitzat l’activitat facilitaran les dades dels visitants que hagi tingut, per tal de poder fer una valoració final global de la Setmana de la Pedra Seca.

Es proposa a totes les entitats, tant públiques com privades, als agents i a les persones voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i/o l’ofici de la pedra seca dels Països Catalans que realitzin una activitat en el marc de la Setmana de la Pedra Seca. Qualsevol tipus d’activitat relacionada amb la pedra seca, tant des del coneixement com des de la pràctica. Jornades divulgatives, xerrades, sortides de camp, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos,… activitats per a totes les edats i per a tots els públics, en funció de les possibilitats de cada organitzador.

COL·LABORAxPAISATGE és un projecte de cooperació impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d’acció local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.

Neix la Setmana de la Pedra Seca per reivindicar el patrimoni etnològic de Catalunya -
Neix la Setmana de la Pedra Seca per reivindicar el patrimoni etnològic de Catalunya
Foto: somsegarra
parets de pedra a Selvanera -
parets de pedra a Selvanera
Foto: Ramon Sunyer
parets de pedra a Mas Ramon -
parets de pedra a Mas Ramon
Foto: Ramon Sunyer
Les cabanes de pedra seca també són molt presents a la Segarra - Torà
Les cabanes de pedra seca també són molt presents a la Segarra
Foto: Ramon Sunyer



Font: Col·laboraXpaisatge   + info (enllaç extern)

Etiquetes: setmana pedra seca països catalans

Ho vols compartir?