Torrefeta i Florejacs reivindica el valor identitari i cultural dels goigs
Autor: Jaume Moya
L'església de Torrefeta és l'escenari de la presentació d'un treball que proposa una nova mirada als goigs, des de la cultura, la identitat i l'activisme social
L’església parroquial de Sant Amanç, a Torrefeta, va acollir diumenge 26 de maig l’acte de presentació de la carpeta dels goigs recollits entre les esglésies i ermites dels seus pobles. A l’acte hi van assistir un centenar de persones, entre veïns del municipi i nuclis propers, representants de la vida cultural de la comarca i d’entitats gogistes de Solsona i Barcelona. Fou presidit per l’alcaldessa de Torrefeta i Florejacs, Sra. Núria Magrans, qui va exposar que el treball s’integra dins la voluntat del consistori de potenciar els recursos propis que cohesionin els veïns, afirmin la identitat i potenciïn l’activisme cultural local, i pel Sr. Ramon Pintó, responsable de cultura del Consell Comarcal de la Segarra, que va felicitar als responsables de la iniciativa per la seva tasca de recuperació del llegat tradicional. Al seu torn, va intervenir el Sr. Jaume Moya, coordinador del treball i director de l’empresa de dinamització cultural Camins de Sikarra, que va exposar la metodologia i els criteris d’actuació seguits i va reivindicar el patrimoni religiós, cultural i tradicional que fan vigents els goigs, com a instrument de preservació de la llengua catalana al llarg de molts segles, com a testimoni de les formes de vida, les ansietats i les il•lusions de les persones a les comunitats rurals i com a eina de cohesió social i preservació de la religiositat popular front la jerarquia eclesial.
L’acte es va cloure amb la intervenció d’un grup de veïns del poble de Sedó, que van interpretar els goigs de la Marededéu de Santesmasses, una verge trobada que es venera en una ermita del municipi que es manté encara com a centre de romeries des dels pobles del voltant.
El treball presentat recull tretze goigs diferents, reproduint el text original i enriquint-lo amb l’explicació de l’advocació corresponent, el temple on es cantaven i un grafisme, obra de l’il•lustrador Quim Moya, que recrea les imatges dels sans i marededéus posant de relleu la seva vessant humana. Dins la carpeta també s’acompanya un llibret que exposa el concepte i els aspectes principals dels goigs, escrit inèdit del gogista i advocat Joan Matas, publicat pòstumament, i es fa una anàlisi descriptiva dels goigs originals que han servit de base del recull.
Se n’ha fet una edició de cinc-cents exemplars, impresos amb el suport de l’Ajuntament i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Els autos preveuen que, en properes dates, es presenti a Cervera, Manresa, Solsona i Barcelona, en un acte que combinaria rapsòdia, música i pintura en directe.
Font: Ajuntament de Torrefeta i Florejacs + info (enllaç extern)
Etiquetes: goigs Torrefeta i Florejacs Núria Magrans Jaume Moya Camins de Sikarra Quim Moya cultura
dijous, 21 de Novembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa Major de Maldà 2024
Festa Major de Guissona 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)