S'ha mort Bigas Luna, el seu últim desig que s'acabi la pel·lícula 'Segon Origen'
Autor: Ramon Sunyer
Fins diumenge passat va estar treballant en la preparació del projecte de ‘Segon origen’, l’adaptació a la gran pantalla de la cèlebre novel·la ‘Mecanoscrit del segon origen’, de Manuel de Pedrolo
El director de cinema Josep Joan Bigas Luna, conegut artísticament com a Bigas Luna ha mort avui a la matinada a l'edat de 67 anys per causa d'un càncer. Bigas Luna, que ha estat un dels directors més prolífics i reconeguts del cinema del país, treballava actualment en l'adaptació al cinema del Mecanoscrit del Segon Origen, de Manuel de Pedrolo.
Bigas Luna, nascut a Barcelona el 1946, es va introduir en el món del cinema a mitjans de la dècada del 1970, rodant en petits formats. El 1976 rodà el seu primer llargmetratge, 'Tatuatge', una adaptació de la novel·la homònima de Manuel Vázquez Montalbán, però fou el 1978 quan adquirí, amb 'Bilbao' (seleccionada per a participar en el Festival Internacional de Cinema de Canes), prestigi internacional. Una pel·lícula protagonitzada pel seu amic i pintor Àngel Jové al igual que 'Caniche' (1979). La carrera de Bigas Luna va esdevenir internacional amb 'Reborn' (1981), protagonitzada per l'actor nord-americà Dennis Hopper, i el 'thriller' 'Angoixa' (1987). Després d'aquesta pel·lícula arran de la mort del seu productor habitual, Pepón Coromina, que va deixar durant uns anys la direcció i només va efectuar tasques de guionista. En aquest període, Bigas Luna es retirà a Virgil, a la Riera de Gaià (Tarragonès) per a dedicar-se a la pintura.
El drama, el 'thriller' i l'erotisme marquen el retorn
L'any 1990 tornà a la direcció gràcies a la proposta de Andrés Vicente Gómez per dur a la pantalla 'Las edades de Lulú', a partir de la novel·la homoníma d'Almudena Grandes. Posteriorment rodà la trilogia ibèrica: 'Jamón, Jamón' (1992), per la qual guanyà el Lleó de Plata del Festival Internacional de Cinema de Venècia, 'Huevos de Oro' (1993), Premi del Jurat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. Totes dues protagonitzades pel debutant Javier Bardem. Bigas Luna va apostar decididament per actors molt joves com el mateix Bardem, Penélope Cruz i Jordi Mollà, el triangle protagonista de 'Jamón, jamón'. El 1994 va estrenar 'La teta i la lluna', amb Biel Durán i Miguel Poveda compartint repartiment amb Laura Mañá i Abel Folk i que va ser premiada pel millor guió al Festival de Venècia de 1995.
Bigas Luna va entrar en el segle XXI amb 'Son de mar' (2001), una adaptació d'un llibre de Manuel Vicent amb guió de Rafael Azcona. Bigas Luna va apostar per Leonor Watling com a protagonista d'una història d'amor amb Eduard Fernández i Jordi Mollà. Quatre anys després, va donar l'alternativa a una altra jove actriu, Verónica Echegui, a qui va convertir en estrella de 'Jo sóc la Juani'. El 2010 va presentar 'DiDi Hollywood', un film protagonitzat per Elsa Pataky sobre l'ascens i el malson d'una actriu espanyola a Hollywood
Ha rodat en català així com en anglès, castellà, francès i italià, però sempre amb un segell personal i intransferible carregat d'altes cotes d'erotisme en totes els seus films, un erotisme relacionat moltes vegades amb el menjar, car el director no pot ocultar la seva passió per l'art culinari. La Generalitat el va reconèixer amb el Premi Nacional de Cinematografia el 1998. Ha estat el descobridor d'actors de cinema com Ariadna Gil i Jordi Mollà, Javier Bardem, Penélope Cruz, o Verónica Echegui.
El realitzador va presentar la seva candidatura l'any 2011 per substituir Álex de l'Església com a president de l'Acadèmia de Cinema, però no va ser escollit.
L'últim desig: que s'acabi la pel·lícula Segon Origen
Fins diumenge passat va estar treballant en la preparació del projecte de Segon origen, l’adaptació a la gran pantalla de la cèlebre novel·la Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo, un film en 3D que es rodaria en bona part a Lleida i Barcelona i que estava previst que s'estrenès el 2013. El seu últim desig va ser que la pel·lícula es finalitzi i es dediqui al seu únic nét, Quim Lu. Per exprés desig del cineasta no hi haurà homenatges pòstums de cap tipus i, per evitar temptacions, ho va deixar signat sota notari.
El llargmetratge, coproduït per Espanya, Gran Bretanya i Bèlgica, compta amb un pressupost d'uns 10 milions d'euros, segons el productor Carles Porta, responsable de Produccions Audiovisuals Antàrtida i impulsor del projecte. L'ajuntament de Lleida també es va comprometre a aportar 300.000 euros al finançament d'aquesta pel·lícula en considerar-la una bona promoció de la marca Lleida.
Avui mateix, Porta ha rebut la confirmació dels productors internacionals, tant els belgues com els anglesos, i també de TV3, que no abandonaran la producció, malgrat la mort de Bigas Luna. 'Més i tot, dilluns vindran a Barcelona, tal com teníem previst. Això és important. En Bigas volia fer aquesta pel·lícula i li feia molta il·lusió dedicar-li al seu primer nét, Quim Lu Bigas, nascut fa poques setmanes.'
Al 2009 es van gravar les primeres escenes, una bona part a l'Estany d'Ivars i Vila-sana, a partir de les quals es va elaborar un 'teaser' promocional
Etiquetes: cinema directors bigas luna manuel de pedrolo
dimarts, 21 de Gener de 2025
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
La Segarra, terra de safrà
Presentació llibre 'La Segarra, lletra i paisatge'
XXIV Marxa dels Castells de la Segarra
Fira de la Carbassa de Calaf 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'hivern (578)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)