Convocada la 2a. edició del Premi Sikarra
Autor: Ramon Sunyer
El premi reconeix la trajectòria d'una persona molt vinculada a la difusió i la defensa del patrimoni de la Segarra històrica
El Fòrum l'Espitllera i la Fundació Jordi Cases i Llebot han convocat per segon any consecutiu el Premi Sikarra instaurat amb la voluntat de reconèixer i homenatjar la persona, entitat o institució que hagi excel·lit a títol individual o col·lectiu, i contribuït de manera exemplar a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra.
Les candidatures poden presentar-se fins el 15 de febrer de 2013 i no poden ser a títol personal, sinó que han d'estar signades per una associació o fundació, legalment constituïda i domiciliada a la Segarra històrica, o per un conjunt format per un mínim de tres persones a títol individual, degudament identificades i que acreditin la seva vinculació amb aquesta comarca
La identitat del premiat es farà pública per nota de premsa el 17 de març, coincidint amb l'aniversari de l'adquisició de la moneda de Sikarra per part de les entitats convocants.
Armand Forcat el primer premiat
El cerverí Armand Forcat va ser el guardonat a la primera edició, celebrada enguany. Forcat, nascut a Cervera l’any 1929, va ser el més votat pels membres d’ambdues entitats convocants d’entre les sis candidatures presentades a la primera edició del certamen.
El Jurat va valorar molt especialment la llarga trajectòria de Forcat de divulgació i posada en valor del patrimoni històric, artístic i monumental de la Segarra, així com la seva participació activa en més de trenta entitats de la societat civil de la comarca.
L’acte de lliurament del premi tingué lloc el 31 de març al convent de Sant Antoni de Torà i va reunir més d’un centenar de persones, arribades en bona part de Cervera, la ciutat natal del guardonat, però també d’altres viles i pobles del territori extens de la Segarra, així com nombrosos representants institucionals i veïnals
Escultura obra de Ana Marín-Gálvez
El Premi Sikarra consisteix en una escultura, dissenyada per l’escultora i gravadora Ana Marín-Gálvez, que combina el vidre amb la imatge i la llegenda de la moneda ibèrica de Sikarra pintades amb grisalla, dins una peanya de fusta de vengué que l’emmarca dins el perfil d’una espitllera. En paraules de l’artista, la peça és 'la representació d’un fet concret: el reconeixement d’una mirada'. La fusta simbolitza la pedra dels castells segarrencs, sintetitzada en una espitllera des de la qual mirem enfora avui, al segle XXI, a través d’un esguard vitrificat del segle III aC. I la voluntat que ens empeny és la d’alliberar el passat perquè arribi al present en igualtat de condicions, fugint de la foscor dels mercats del col·leccionisme per instal·lar-se a la llum de tothom que viu i estima la Segarra. Amb senzillesa i coratge. I aquí rau la reconeixença, il·luminada per les arts del foc que la grisalla evoca, i que el suport de l’espitllera, fent de gresol, recull i retorna a la ciutadania, sota la forma d’aquest premi Sikarra'.
Bases-Premi-Sikarra-2013.pdf
Etiquetes: premi sikarra fòrum l'espitllera fundació cases i llebot
dijous, 14 de Novembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Festa Major de Santa Coloma de Queralt 2024
Festa Major de Bellveí 2024
Festa Major de Maldà 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)