El fracàs de les plantes de tractament de purins per cogeneració
Autor: Jaume Moya
L'aplicació de les plantes de cogeneració elèctrica en el tractament de purins ha agreujat el problemàtica dels excedents de purins i la contaminació de les aigües subterrànies
La retallada en les primes de les energies renovables ha suposat, entre d'altres cops de gràcia a les indústries generadores d'energia, el tancament de les plantes de tractament de purins. L'objectiu original d'aquestes plantes promogudes per l'administració era solucionar la problemàtica dels excedents de purins i la contaminació que provoquen en les aigües subterrànies.
No obstant avui, quinze anys després, l’increment de la presència del nitrat a les aigües i la contaminació general dels aqüífers permeten afirmar que les suposades plantes de “tractament de purins” han estat un gran estafa. Una estafa per a l'administració perquè no han servit per gestionar correctament el desastre de la contaminació de les aigües subterrànies, una estafa pels pagesos perquè no ha estat una fórmula viable ni sostenible de gestió dels purins, i una estafa per la ciutadania perquè hem subvencionat les plantes amb els nostres diners i encara tenim els pous més contaminats i vivim en una comarca amb quasi 1 milió de porcs.
Les plantes de tractament de purins són simples plantes de cogeneració que fan electricitat cremant gas d'Algèria, no utilitzen energies renovables. Aquest procés genera calor i s'aprofita per assecar el purí, la part líquida passa a l'atmosfera i la part sòlida es porta a compostar o abocador. Aquest procés de transformació del purí ha permès als propietaris rebre subvencions que han fet temporalment viable el seu funcionament, però que condueix cap a un atzucac, ja que ni estan utilitzant energies renovables ni estan valoritzant o eliminant el purí, objectius marcats per l'ajuda.
El tancament de les plantes no és una bona noticia ja que són evidents els perjudicis mediambientals que portaran els nous excedents de purins i les pèrdues de llocs de treball, però la seva inauguració tampoc va ser va ser una bona noticia per ser una solució insostenible mediambientalment i econòmica. Aquests 15 anys només han servit per augmentar la contaminació atmosfèrica i els riscs de salut per a tots els veïns; per permetre l'aparició de més granges amb ramaderia intensiva sense terres on aplicar els purins; per augmentar la cabana porcina de la comarca i finalment per augmentar els nivells de contaminació de les fonts.
En resum, s'ha continuat incomplint el principi de “qui contamina, paga”, ha vençut el productivisme més inconscient que privatitza els guanys i socialitza les pèrdues (contaminació i subvencions). Mentrestant, ha continuat augmentant la despesa per portar aigua potable a les nostres cases (i més que augmentaran els propers temps, amb l’arribada de l’aigua des del Canal Segarra – Garrigues) i la ciutadania ha hagut de pagar les primes.
El fracàs de les plantes de tractament de purins podria ser una oportunitat per aplicar la única solució real: reduir la cabana porcina i trobar l'equilibri amb el territori. La moratòria demanada des del sector porcí suposaria una fugida endavant i no pas una solució alternativa, sostenible i de futur. La veritable oportunitat rau en desenvolupar solucions sostenibles de gestió dels purins, com per exemple el biogàs. Una oportunitat per dibuixar un nou model ramader que es basi en la qualitat i l’aliança entre productors i consumidors, no pas aquest model que importa pinso i aliment de Sud-Amèrica i exporta carn a Xina o Rússia, mostra més d'un sistema productiu amb peus de fang. Una gran oportunitat per recuperar un món rural que vetlli per la terra i la seva salut.
Font: Grup de Defensa del Ter + info (enllaç extern)
Etiquetes: purins plantes de cogeneració plantes de tractament nitrats
dijous, 14 de Novembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Festa Major de Santa Coloma de Queralt 2024
Festa Major de Bellveí 2024
Festa Major de Maldà 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)