Els alumnes de la ZER Guicivervi sembren cereal amb les tècniques íbers a Verdú
Autor: Redacció
L'activitat forma part del projecte Recercaixa d'investigació sobre les tècniques agrícoles, de construcció i ceràmica ibèriques
Un total de 169 alumnes de la ZER Guicivervi, que uneix les escoles de Guimerà, Ciutadilla, Verdú i Vilagrassa, han sembrat aquest dijous diversos cereals històrics al Camp d'Experimentació de la Protohistòria de la Universitat de Lleida situat a Verdú. Els infants han sembrat 60 parcel·les de 4x4 metres (uns 1.000 metres quadrats) amb cereals de varietats tradicionals: blat xeixa, blat forment i ordi de sis carreres, que són els que conreaven els íbers ara fa 2.300 anys en aquella zona.
Es tracta d'una de les fases del projecte Recercaixa que pretén aproximar la investigació arqueològica als infants reproduint les tècniques reals que desenvolupen els investigadors de la Universitat de Lleida. Després d'haver tractat i seleccionat mostres arqueològiques per recuperar llavors antigues i després d'identificar-les arqueobotànicament, els alumnes inicien l'experimentació sobre el terreny en el camp de l'agricultura. De les llavors plantades en aquesta ocasió en faran tot el seguiment fins la sega i la batuda el proper estiu.
De forma paral·lela, des que va començar el curs, els alumnes reprodueixen les tècniques pròpies de l'època ibèrica en agricultura, construcció i ceràmica.
Els íbers coneixien cereals com el blat, l'escanda, la civada, l'ordi o el mill; llegums com les llenties, les faves o els cigrons; fruites com la poma, la figa, la magrana, la mora, la nou, l'ametlla i l'avellana; plantes com el dent de lleó, l'espàrrec salvatge i la pastanaga també salvatge; i condiments com l'all i les herbes aromàtiques (romaní, farigola, etc.).
Cultivaven el blat i l'ordi en grans quantitats i emmagatzemaven el gra, en forma de pa i farines, en sitges exacavades al terra. També els feien servir per a elaborar cervesa, la beguda que més consumien.
Etiquetes: educació experimentació íbers
dijous, 21 de Novembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa Major de Maldà 2024
Festa Major de Guissona 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)