Les aigües dels aqüífers de Catalunya, contaminades de glifosat
Autor: editor
Campanya de Som lo que Sembrem contra els herbicides amb glifosat, el més conegut és Roundup de Monsanto
Un article científic publicat a la revista Analytical and Bionalytical Chemistry el 20 de novembre passat explica que s’ha trobat glifosat als aqüífers catalans. Els autors de l’article de l’institut de diagnosi ambiental i estudis de l’aigua del CSIC informen d’una nova tecnologia per a detectar la presència d’aquest component de l’herbicida “RoundUp” de Monsanto. Han trobat glifosat al 41% de les mostres analitzades i la mitjana ha estat de 200 nanograms per litre.
Els autors descriuen el glifosat com una substància amb un pes molecular relativament petit, amb molta polaritat, molt soluble amb aigua i poc soluble en dissolvents orgànics, comportament amfotèric i que forma fàcilment complexes amb metalls. El matís de diferència està en el fet que els components químics que acompanyen al glifosat en la fórmula dels herbicides poden fer que els efectes danyins per a la salut o el medi ambient es multipliquin. Amb aquest nou prisma caldria preguntar-se si a més de glifosat hi ha altres restes d’aquest herbicida als nostres aqüífers o si s’observen efectes negatius pel medi ambient o la salut en aquestes mostres on s’ha detectat almenys un component de l’herbicida.
L’herbicida glifosat
Glifosat (comercialitzat amb diferents formulacions, la mes coneguda de les quals es Roundup) és l’herbicida mes utilitzat a tot el mon. És un herbicida sistèmic no selectiu. Les fórmules comercials mes comunes contenen l’ingredient actiu (glifosat), que impedeix la fotosíntesi i afecta a d’altres processos metabòlics de les plantes sensibles a l’herbicida), i entre d’altres productes, surfactants que fan que el glifosat pugui penetrar a través de les cutícules de les fulles de les plantes.
Aquest herbicida es va desenvolupar als anys 1970, i es va comercialitzar a l’any 1974. La empresa Monsanto va mantenir les patents fins a l’any 2000, i a l’any 2009 esperava la venda d’uns 800 milions de litres d’herbicides basats en el glifosat, un 55% dels quals van ser de Roundup. Actualment, diferents empreses produeixen herbicides la substància activa dels quals és el glifosat. La majoria de productes basats en el glifosat es classifiquen oficialment a l’Estat espanyol amb una toxicologia “baixa” per mamífers i aus, i “moderada” per peixos. Algunes formulacions es consideren “irritants” i/o “nocives” per a les persones.
El permís per a l’ús del glifosat a la UE s’hauria d’haver revisat aquest any 2012. La Comissió Europea, però, va aprovar d’amagat una directiva l’any passat amb la qual s’aplaça aquesta revisió, i la d’altres biocides, fins l’any 2015. I com que aquesta mateixa Comissió, en canvi, no ha aprovat encara l’actualització dels tests que haurien de fer les indústries per tal de demanar el vist i plau als seus productes, el glifosat es revisarà a l’any 2015 amb criteris laxos i caducs, amb la qual cosa segurament obtindrà el permís fins al 2030.
Els Riscos
El glifosat ha mostrat signes de toxicitat i/o riscs de toxicitat per a humans tant en assaigs de laboratori com en estudis epidemiològics. El estudis epidemiològics han relacionat la exposició de persones al glifosat/Roundup (pagesos, treballadors agrícoles, i població general) amb un risc mes gran de part prematur per exposició en combinació amb d’altres biocides, un risc més gran d’avortaments.
També ha mostrat impactes molt intensos i diversos en els ecosistemes aquàtics podent produir nivells extremadament alts de mortalitat en amfibis que podrien resultar en la disminució de les seves poblacions. Aquest herbicida no només afecta a les plantes sobre les que s’aplica o aquelles properes als camps de conreu i afectades per la deriva amb el vent, sinó que generacions posteriors d’aquestes plantes també mostren problemes de germinació i/o desenvolupament disminuït, “podent produir-se importants canvis ecològics” per aquest efecte.
El seu ús també té efectes sobre la producció agrària i ha portat a l’aparició de plantes resistents, s’estima que al món ja hi ha 18 espècies de plantes que han desenvolupat resistència al glifosat
glifosat_argumentari.pdf
+ info (enllaç extern)
Etiquetes: contaminació herbicides monsanto
Compartit per viladetora.net
diumenge, 22 de Desembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
La Segarra, terra de safrà
VII Festa del Bosc
Fira Birra Sant Ramon 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)