Rebel·lió i indignació a Alta-riba
Autor: AACSMA
Els amics del Castell d’Alta-riba alerten del perill de dos pedreres més al municipi d’Estaràs.
El passat dia 19/04/2016 vàrem alertar de la publicació al DOGC sobre la resolució TES/851/2016, de 22 de gener, per la qual s'atorgava, en execució de sentència, autorització ambiental a la empresa XAVIKER S.L., d’Almacelles, per a l'activitat extractiva a “Malacara” en el terme municipal d'Estaràs, amb una superfície de 26Ha, situada una distància de tan sols de 240 metres del nucli d’Alta-riba i a una distància de tan sols de 10 metres del pou d’aigua que subministra aigua al poble d’Alta-riba i que posa en perill el conjunt del Bassal i la Font d’Alta-riba a més a més de la fauna i flora de la contrada. (Exp. LA20080047).
Quan encara no havíem digerit la notícia coneixem a través del DOGC del dia 25/04/2016 que se li ha autoritzat a l'empresa MÁRMOLES Y GRANITOS SEGOVIA S.L., de Puigcerdà, que fins ara explota una pedrera de 3.88 Hectàrees i a 765 metres d'Alta-riba, que podrà ampliar la pedrera amb les parcel·les 66, 67, 68, 71, 104, 113 i 133, polígon 4, al terme municipal d'Estaràs (exp. LA20110088) (6,51 Hectàrees més) i que la pedrera arribarà a tan sols 275 del nucli d'Alta-riba, i amb un gran impacte paisatgístic.
I si amb això no n’havia prou el dia 28/04/2016 es va publicar al DOGC una nova autorització a l’empresa GRAVES ALOU S.L. d’una pedrera al municipi de les Oluges, terme de Santa Fe, on preocupa que una de les finques estigui a 325 metres del nucli urbà d’Estaràs.
Cal recordar també que, a 850 metres del nucli d’Alta-riba, l’empresa ARHOGRA S.L. disposa d’una pedrera i de l’autorització per realitzar l’extracció d’àrids, encara que actualment la planta està abandonada o inactiva.
Què està passant en el Departament de Territori i Sostenibilitat i en la Direcció General de Qualitat ambiental?
El terme d’Alta-riba i el municipi d’Estaràs no pot assumir tanta concentració de pedreres, i tan a prop dels nuclis habitats. Aquesta concentració genera un impacte massa negatiu que porta al col·lapse del territori, i incideix negativament en la salut dels seus habitants, el turisme, el paisatge i el patrimoni.
L’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba ha expressat i interpel·lat als diferents organismes i entitats de Lleida, a través de cartes, amb el corresponent registre d’entrada, la preocupació per aquesta situació. Les cartes s’han dirigit a: Consell Comarcal de la Segarra, Departament de Territori i Sostenibilitat dels serveis territorials de Lleida, a l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Lleida, a l’Agència Catalana d’Aigua de Lleida, al Delegat de Govern de Lleida, al president de la Diputació de Lleida, al director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, i a la Secció de comerç i Turisme de Lleida.
El següent pas és fer sentir la nostra veu a les conselleries, secretaries i direccions generals dels departaments implicats a Barcelona i al Síndic de Greuges. No podem estar callats i quiets davant aquesta pressió extractiva i la destrossa del paisatge, la fauna, la flora i els béns protegits.
La indignació ens porta a treballar per una plataforma en defensa del paisatge de la Segarra, i per això els amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba han posat en marxa una web: www.noalapedrera.org per donar veu, informar, aglutinar i sumar esforços per lluitar contra l’especulació de l’activitat extractiva d’àrids i a favor del medi ambient i la conservació de l’espectacular paisatge de la Segarra i dels seus castells.
Ens agrada saber que no estem sols. La comissió de paisatge de l’Espitllera i el Grup de Treball del medi natural de la Segarra estan vetllant pel nostre paisatge, població i territori. L’ajuntament d’Estaràs i alguns partits polítics comencen a involucrar-se amb el territori i la seva preservació. Gràcies a tots ells pel seu compromís amb el territori.
SEGON-COMUNICAT---PEDRERES-A-ALTA-RIBA---5-06-2016.pdf
Font: AACSMA + info (enllaç extern)
Etiquetes: extracció d'àrids ecosistema alta-riba santa fe
diumenge, 22 de Desembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Aigua de Rubinat, de l'esplendor a l'ocàs
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
La Segarra, terra de safrà
VII Festa del Bosc
Fira Birra Sant Ramon 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)